Wethouder ontdekt gestolen Stolperstein

14-11-2019 Wonen Redactie

Foto: John van Sliedregt


Laatste nieuws: Natascha Visser en Jeannette Nieuwenhuizen, inwoners van Schiedam-Oost, starten een inzamelingsactie om de vervangingskosten van de Stolperstein bij elkaar te brengen. De productiekosten voor een nieuwe steen bedragen € 120,-.

Bijdragen kunnen worden gebracht bij Natascha (Fahrenheitstraat 11) en Jeannette (Professor Kamerlingh Onneslaan 181-a). "Wil je iets geven, maar is het lastig om het te komen brengen, mail dan even naar E: info@oostpactdoor.nl", zo laten de Schiedamse vrouwen weten.

Laatste nieuws: Raadslid John van Sliedregt roept mensen die een idee hebben waar de Stolperstein van Abraham Bodde nu is, zich te melden. "Iemands identiteit op zo'n manier voor een tweede keer roven is te schandelijk voor woorden", aldus Van Sliedregt.

SCHIEDAM – Voor het eerst is in Schiedam een Stolperstein ontvreemd. De stichting die de stenen jaarlijks legt heeft aangifte gedaan.

De steen werd in de nacht van dinsdag op woensdag losgemaakt uit de stoep voor het huis Rotterdamsedwijk 268. Het betrof een steen voor Abraham Bobbe, die in 1942 overleed in een concentratiekamp. Stichting Stolpersteine wil met de stenen de gedachtenis aan overledenen door oorlogsgeweld levend houden. De relatief kleine steentjes van zo’n tien bij tien centimeter worden in de stoep voor de laatste Schiedamse woning van de overledene gelegd.

Volgens Rob Holmer van de stichting werd deze door wethouder Duncan Ruseler geattendeerd op het ontbreken van het gedenksteentje. “Hij maakte er een foto van en nam contact met ons op.”

Naar het motief van de dader(s) is het gissen. De waarde van het steentje uitgedrukt in euro’s kan het niet zijn: het gaat om een dun plaatje messing op beton.

Stichting Stolpersteine heeft aangifte gedaan. “De politie nam deze gelijk in behandeling; normaal moet je een afspraak maken, maar de agent zei: ‘nee joh, dit gaan we gelijk doen”, aldus Holmer.

De steen zal worden vervangen, zo kondigde Stolpersteine al aan. Kosten naar schatting zo’n 120 euro. Holmer: “Wellicht zijn er Schiedammers die ons willen helpen een nieuwe steen aan te schaffe. De nabestaanden willen we dat niet vragen.”


Gerelateerd