Categorie├źn

Service

'Andere bestuurscultuur nodig, in Den Haag en in Schiedam'

'Andere bestuurscultuur nodig, in Den Haag en in Schiedam'
Politiek

'Andere bestuurscultuur nodig, in Den Haag en in Schiedam'

  • Ingezonden
  • 27-09-2021
  • Politiek
'Andere bestuurscultuur nodig, in Den Haag en in Schiedam'

INGEZONDEN - Het bestuur van het CDA Schiedam wil een signaal afgeven over de bestuurscultuur in Schiedam en verbindt daaraan een oproep om hier stappen in te zetten. Dit naar aanleiding van het opstappen van wethouder Jeroen Ooijevaar naar aanleiding van de gang van zaken rond de invoering van betaald parkeren in delen van de stad.

"De afgelopen week werden we in Schiedam geconfronteerd met een opstappende wethouder. De wethouder namens Groen Links en PS merkte onvoldoende draagvlak binnen de coalitie voor het uitvoeringsplan om in het hele zuidelijk deel van Schiedam betaald parkeren in te voeren. Voor een ieder die enigszins op de hoogte was van wat er speelde in dit deel van de stad, was het wel duidelijk dat dit plan op grote weerstand bij bewoners stuitte. Deze weerstand ging nog niet eens alleen maar over de inhoud van het plan, maar juist over het gebrek aan inspraak en participatie bij zo’n belangrijke besluit.

Het wekt verbazing dat Groen Links en PS al, voordat er een debat in de raadscommissie is geweest, het vertrouwen in de overige coalitiepartijen opzegt. In de visie van het CDA kan het niet meer zo zijn dat belangrijke onderwerpen in achterkamertjes besloten worden. Het is goed om binnen een coalitie afspraken te maken over wat er aangepakt moet worden, maar dit kan natuurlijk nooit zonder dat bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden goed meegenomen worden en daarbij ook daadwerkelijk inbreng mogen hebben. Mocht blijken dat er onvoldoende inspraak is geweest, dan is het toch niet meer dan logisch om een pas op de plaats te maken.

Het Schiedamse CDA wil ook in onze stad een andere, nieuwe bestuurscultuur. Geen dichtgetimmerde afspraken, maar open discussies met bewoners en binnen de gemeenteraad. In de woorden van Pieter Omtzigt moet het vertrouwen tussen overheid en burgers hersteld worden. Macht en tegenmacht moeten in evenwicht zijn. Dit geldt niet alleen voor de rijksoverheid, maar zeker ook voor de gemeentelijke overheid. Wij roepen andere politieke partijen op om, richting de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022, hierover het gesprek met elkaar aan te gaan."