Categorieën

Service

'The lightness of being' bij Open Art Exchange

'The lightness of being' bij Open Art Exchange
Uit

'The lightness of being' bij Open Art Exchange

  • Advertorial
  • 23-02-2022
  • Uit
'The lightness of being' bij Open Art Exchange

Werk van Sam Ovraiti


SCHIEDAM - Het internationale kunstcentrum Open Art Exchange opent komende zaterdag haar deuren voor de nieuwe tentoonstelling: 

The lightness of being

met schilderijen van Sam Ovraiti (Nigeria), mixed-media-werken van Nubi (Nigeria/Benin/Senegal) en Patrick Musombwa (France/DR Congo) en sculpturen van Nely Koetsier (Schiedam).

Om drie uur in de middag is er een feestelijke opening door de Schiedamse historicus en schrijver Han van der Horst en akoestische fusion muziek van blues, jazz, pop en rock van de Schiedamse gitarist, zanger en componist Vincent Janse. Daarna kunt u onder het genot van een hapje en een drankje de tentoonstelling bekijken en enkele van de kunstenaars ontmoeten.

De tentoonstelling

In de nasleep van ruim twee jaar Covid, is de wereld getekend door onzekerheden en existentiële zorgen voor velen. Tegen deze donkere achtergrond, benadrukt 'The lightness of being' de lichtheid van het bestaan, reflecterend op de essentie van schoonheid binnen handbereik, op teruggaan naar de kern van het zijn, de koestering van het geluksmoment. Een herwaardering van het eenvoudige leven, weg van politieke conflicten, economische ellende of de eindeloze behoefte aan consumentisme en groei en de daaruit voortvloeiende milieurampen. In plaats daarvan een terugkeer naar de warmte van naasten, de herontdekking van het gevoel ergens bij horen, de schoonheid van de natuur, het genieten van de kleine gebaren van het dagelijks leven, de zon op je gezicht.

Een terugkeer naar het experimenteren met de schoonheid van vormen, kleuren en licht, rijke texturen en intuïtieve schilderstijlen. Kunst zonder veel verhaal, voor het plezier van schoonheid op zich, om mensen even boven hun dagelijks sleur te tillen. Zoals de Franse impressionisten hun mooiste schilderijen vol licht en geluk schilderden tegen de achtergrond van een van de meest gewelddadige periodes in het 19e-eeuwse Parijs. Of zoals Milan Kundera's helden in 'The unbearable lightness of being' uiteindelijk hun weg terugvinden naar de essentie van liefde en leven op het platteland, tegen de achtergrond van de bloedige repressie van de Praagse Lentebeweging eind jaren 60. Zij het dit keer zonder de ondraaglijke kant ervan.

Dat resulteert in abstracte olie en acryl schilderijen van Ovraiti met invloeden van Picasso in rijke texturen vol kleurnuances en licht over dagelijkse sociale interactie, semi-abstracte figuratieve 3D-collages in aardse kleurschakeringen van Nubi over dagelijkse taferelen, meer abstract expressionistische collages over menselijk geluk van Patrick Musombwa (DR Congo/Frankrijk) en abstracte stenen sculpturen van Nely Koetsier (Schiedam), die met hun gevarieerde gladde organische vormen verleiden tot voelen met een glimlach.

Open Art Exchange

Hoogstraat 85, Schiedam

Meer over Open Art Exchange →