Categorieën

Service

50-jarig DCMR wil zich richten op milieuthema’s van toekomst

50-jarig DCMR wil zich richten op milieuthema’s van toekomst
Nieuws

50-jarig DCMR wil zich richten op milieuthema’s van toekomst

  • Redactie
  • 20-12-2021
  • Nieuws
50-jarig DCMR wil zich richten op milieuthema’s van toekomst

In 50 jaar DCMR is er veel verbeterd, volgens de milieudienst; foto: DCMR


REGIO - 20 december 1971 werden de handtekeningen gezet onder de oprichtingsakte van Nederlands eerste milieudienst.

In 50 jaar DCMR is er veel verbeterd, volgens de milieudienst. De luchtkwaliteit in de gemeenten in Rijnmond is niet minder dan elders. De industrie in de haven hoort tot de veiligste van de wereld. In 2021 staan nieuwe milieuthema’s centraal. Thema’s waar DCMR zich op wil gaan richten zijn onder meer fijnstof in de lucht, circulariteit de energietransitie en de zogeheten zeer zorgwekkende stoffen zoals Pfoa’s.

Wie in Rijnmond eind jaren zestig op smogdagen een stap buiten de deur zette, had meteen tranende ogen. Was het alarmfase drie, dan gingen scholen dicht. Mensen kwamen met ademhalingsklachten in het ziekenhuis terecht. Ontevreden inwoners organiseerden protestdemonstraties. De verschillende overheden zetten hun schouders eronder. Er kwam een luchtmeetnet en een meldkamer om klachten te regsteren. Er moest ook een manier komen om effectief op te treden. Op 20 december 1971 werd daarvoor een speciale organisatie opgericht: de Dienst Centraal Milieubeheer, de latere DCMR Milieudienst Rijnmond.

In de afgelopen vijf decennia voerde DCMR tienduizenden inspecties uit. Er werden duizenden vergunningen opgesteld en handhavingsmaatregelen genomen. Er kwam een uitbreiding van het pakket met adviestaken. Het toezicht op de grotere chemische bedrijven in Zeeland werd toegevoegd. De organisatie groeide van zestig naar zeshonderd mensen. Met de luchtkwaliteit in de Rotterdamse regio gaat het nu goed, volgens DCMR. Zo goed dat Europees onderzoek eerder dit jaar uitwees dat de lucht nu niet méér vervuild is dan die in andere steden in Nederland.

De lucht is schoner, maar: het CO2-gehalte moet naar beneden, net als de hoeveelheid fijnstof. Dat geldt voor heel Nederland, maar Rijnmond kan hier een belangrijke rol vervullen. De regio heeft immers een intensief gebruikt verkeersnetwerk, tienduizenden bedrijven, omvangrijke industrie en 1,2 miljoen inwoners die hun huizen verwarmen en auto rijden. “We moeten samen werken aan gezondere en veilige leefomgeving. Een omvangrijke opgave, die voortdurende aandacht verdient. Maar we hebben al eerder laten zien dat we samen heel wat kunnen bereiken op milieugebied," zegt Meindert Stolk, bestuursvoorzitter van DCMR en gedeputeerde bij de provincie Zuid-Holland.

De opdracht van DCMR is breder dan alleen lucht. Op het gebied van bodem- en waterkwaliteit is er nog steeds veel te verbeteren. We komen erachter hoe gevaarlijk de zogeheten zeer zorgwekkende stoffen zijn, zoals Pfoa’s. Gemeenten in de Rijnmond en provincie werken hard aan het realiseren van een klimaatneutrale en circulaire economie in Rijnmond. Daarvoor is voldoende kennis en capaciteit nodig, eveneens een opdracht voor de komende tijd. Stolk: “We werken er hard aan. Zodat inwoners van de Rijnmond kunnen blijven rekenen op goed en zorgvuldig toezicht. Én de omgevingsdienst een rol kan spelen bij het oplossen van de grote vraagstukken waar de maatschappij voor staat.”