Categorieën

Service

Advies: coalitie van VVD, Denk, PS, D66 en Alles voor Schiedam

Advies: coalitie van VVD, Denk, PS, D66 en Alles voor Schiedam
Politiek

Advies: coalitie van VVD, Denk, PS, D66 en Alles voor Schiedam

  • Kor Kegel
  • 19-04-2022
  • Politiek
Advies: coalitie van VVD, Denk, PS, D66 en Alles voor Schiedam

Nathalie Gouweleeuw adviseert een coalitie te onderzoeken met de uiterst krappe meerderheid van één zetel


SCHIEDAM – Als verkenner van de meest succesvolle samenwerking in het Schiedamse gemeentebestuur adviseert Nathalie Gouweleeuw om de komende vier jaar de coalitie te doen bestaan uit de VVD, Denk, Progressief Schiedam, D66 en de nieuwe partij Alles voor Schiedam.  

Dat is vanavond uitgelekt. De gemeenteraad wilde eigenlijk dat verkenner Gouweleeuw haar advies pas donderdag openbaar zou maken, nadat eerst de raadsleden er kennis van hadden kunnen nemen. In de Schiedamse pers viel dat verkeerd.  

De coalitie zoals Gouweleeuw die voorstelt, boogt op een minimale meerderheid van achttien van de vijfendertig raadszetels. Het advies van de verkenner gaat voorbij aan de verkiezingswinst die behalve Progressief Schiedam en Alles voor Schiedam ook Groen Links en de PvdA boekten. Er is in het linkse blok een neiging om elkaar niet los te laten, maar daar trekt Gouweleeuw zich niets van aan.  

Ondanks fricties tussen de VVD en Denk adviseert Gouweleeuw, zelf lid van de VVD, om Denk nu toch tot de coalitie te laten toetreden – mits er uiteraard een akkoord over het beleid voor de komende vier jaar kan worden bereikt. Denk kwam vier jaar geleden niet in aanmerking, omdat de partij te onervaren zou zijn. Opmerkelijk in dat verband is dat Alles voor Schiedam als nieuwkomer in de Scbiedamse politiek wel meteen zou kunnen doorstoten naar het nieuwe college van burgemeester en wethouders. 

Het is eveneens opvallend dat Gouweleeuw een voorkeur uitspreekt voor Prograssief Schiedam, terwijl het geestverwante Groen Links twee oud-wethouders in zijn gelederen heeft, te weten Yorick Haan en Menno Siljee. 

Aanstaande donderdagavond bespreekt de gemeenteraad het advies van Gouweleeuw. Wordt haar advies overgenomen, dan wordt ook besloten onder wiens leiding de formatiebesprekingen gaan plaatsvinden.