Categorieën

Service

AKO-kiosk op Schiedam Centrum gaat dicht

AKO-kiosk op Schiedam Centrum gaat dicht
Winkelen

AKO-kiosk op Schiedam Centrum gaat dicht

  • Redactie
  • 27-05-2023
  • Winkelen
AKO-kiosk op Schiedam Centrum gaat dicht

SCHIEDAM - De kiosk van AKO op station Schiedam Centrum gaat dicht. De Amsterdamse Kiosk Onderneming sluit in totaal dertien winkels op stations in Nederland. Reden: per 1 juli volgend jaar wil de overheid het aantal verkooppunten van sigaretten drastisch terugbrengen.

Een woordvoerder van moederbedrijf Audax zegt tegen het vakblad Retailtrends dat 'door het wegvallen van de verkoop van rookwaren, de winkels als boekhandel niet meer rendabel zijn'.

De kranten- en tijdschriftenkiosk (waar nog veel meer te koop is) in Schiedam sluit eind dit jaar. Samen met de winkels op de stations van Alkmaar, Almere Centrum, Deventer, Enschede, Hilversum, Leeuwarden, Rotterdam Alexander en Tilburg. Per 1 juli gaan de vestigingen op Den Haag CS, Dordrecht, Heerlen en Zaandam al dicht. Het gaat om winkels waarvan de huurcontracten aflopen. In 2020 maakte de NS bekend dat er geen nieuwe huurcontracten worden gesloten met retailers die sigaretten, shag of sigaren verkopen. 

Eerder sloten om dezelfde reden al de AKO-winkels op zes andere stations. Voor de medewerkers van alle gesloten of te sluiten winkels geld een sociaal plan; zij worden zoveel als mogelijk verhuisd naar andere winkels van Audax Retail. Tot die groep horen ook Bruna en The Read Shop. Na de sluiting van nog eens dertien winkels, houdt AKO er vijftien over op NS-stations.