Anita de Groot is terug op de Hoogstraat
- Redactie
- 28-10-2024
- Bedrijven nieuws

SCHIEDAM - Anita de Groot is terug op de Hoogstraat. Begin 2022 lagen haar prioriteiten bij andere zaken dan kleding en mode en sloot ze haar winkel op nummer 94. Nu is ze er weer, op nummer 155a.
Ruim een jaar geleden opende De Groot al opnieuw haar atelier (zie hier), naast de huidige winkel, eigenlijk in hetzelfde pand, met een voordeur in de Overmaassesteeg. Daar ontwierp en maakte ze zelf kleding en leerde anderen de fijne kneepjes van het vak. Nu kruipt het bloed waar het niet gaan kan (en de kinderen worden al wat groter): De Groot vindt het fijne andere mensen te zien stralen in haar creaties, en dus heeft ze de detailhandelsverkoop weer opgepakt.
“Want online en offline verkoop versterken elkaar”, vertelt Anita de Groot (35) trots in haar winkel. De afgelopen jaren verkocht ze haar creaties via het internet. “Mensen willen zien en voelen, passen.” En ook ‘winkeltjes kijken’, als ze door de Hoogstraat lopen, zo leert haar ervaring. Er is een nieuwe waardering voor winkels, zo constateert de nieuwe winkelier.
De afgelopen maanden werkte De Groot hard aan het opbouwen van een nieuwe collectie. Dat betekende: ontwerpen, en ook maken. Want de meeste kledingstukken in de winkel zijn van haar eigen hand. Dat vormt onderdeel van de nieuwe waardering voor winkels, vertelt ze: unieke producten, lokaal gemaakt. In het geweld van de internationale detailhandel, waar goederen soms de halve wereld zijn afgereisd eer ze hier in een winkel hangen - of op internet te koop worden aangeboden - onderscheidt dat je als winkelier.
Dat aanpoten om een winkel ‘vol’ te kunnen hangen stond De Groot niet tegen: “Het leukst is toch het maken.” Met een grap zou je haar inspanningen ‘massaproductie’ kunnen noemen. Maar het lijkt niet op het gooi en smijtwerk dat de meeste modeconcerns typeert. Op de Hoogstraat is nu een overzichtelijke collectie met 'De Groots' te vinden. “Van mooie stoffen, unieke producten. Kijk hier, viscose met een ingebreide streep.” Zo’n vijf, zes stuks maakte ze er op een dag.
Duurzaam dus ook. Niet alleen omdat er geen kinderhanden of transport over duizenden kilometers aan te pas komt. Ook omdat haar kleding langer meegaat; de meeste stoffen die ze gebruikt komen uit Portugal. “Van een hoogwaardige kwaliteit.” Dat maakt volgens De Groot dat aankoop zeker aan te bevelen is, ook al zijn de kledingstukken in haar winkel duurder dan in veel andere winkels. Door de langere levensduur haal je dat verschil er volgens haar praktisch uit.
Haar doelgroep noemt ze ‘wereldwijven’: werkende vrouwen tussen de dertig en 55 jaar. “Die willen weten waar hun kleding vandaan komt. Die kleren willen kopen met een gegarandeerde prijs-kwaliteitverhouding.” Wat overigens niet wil zeggen dat mannen niet welkom zijn: ook voor hen is er keus in de nieuwe winkel.
Het leukste zijn natuurlijk de mensen met bijzondere wensen; dan kan De Groot haar eigen creativiteit aanwenden om iemand tevreden te stellen. Want winkel en atelier, het gaat gewoon in-een. Als de klanten even op zich laten wachten, kruipt de winkelier achter de naaimachine, of tekent een patroon uit.
En dat werkt ook de andere kant op: er zijn al klanten binnengelopen voor een blouse of jasje, die zijn gezwicht voor het enthousiaste verhaal van De Groot dat zelf kleding maken nog leuker is. Dus nu van haar leren hoe te tekenen en te knippen. Dat doet ze overigens samen met haar collega Denise. Ook die avonden (meestal), zijn goed voor leuke gesprekken, over mooie dingen en over trots op eigen fabrikaat.