Categorieën

Service

Anita de Groot terug met atelier in meest pittoreske straatje

Anita de Groot terug met atelier in meest pittoreske straatje
Winkelen

Anita de Groot terug met atelier in meest pittoreske straatje

  • Redactie
  • 24-08-2023
  • Winkelen
Anita de Groot terug met atelier in meest pittoreske straatje

SCHIEDAM - Anita de Groot keert terug in het Schiedamse straatbeeld, maar zo prominent als met haar winkel op de Hoogstraat wordt het niet. De Schiedamse modeontwerpster opent op 6 september een atelier in de Overmaassesteeg, dicht bij de  Hoogstraat, waar zij tussen 2017 en 2022 een winkel/atelier had.

Anderhalf jaar geleden sloot De Groot die winkel. Het was nog maar net uit Coronatijd, er waren kinderen gekomen en ze kon het ook zonder, zo bedacht ze zich. De internetwinkel kon immers door zonder fysieke etalage op de Hoogstraat, en voor het op maat maken van kleding en dus het passen, kon ze altijd naar de mensen thuis, of konden mensen bij haar thuis terecht. Maar het liep toch anders.

“Klanten ervaren toch een drempel. Om mij bij hen thuis te ontvangen of bij mij thuis te komen. In een atelier kan je altijd terecht, kan je passen, is er interactie.” Zo ging het weer kriebelen bij De Groot.

Sonja Schwab had in het pand dat zij op de Hoogstraat uitnut voor verschillende creatieve gebruikers nog ruimte, De Groot bleek het te kunnen huren. De ruimte heeft een eigen voordeur in de Overmaassesteeg. “Die weinig mensen kennen, maar als je zegt ‘het meest pittoreske steegje van Schiedam’, dan weten mensen het wel.” Een heerlijke plek, toch in de drukte van het stadshart, maar ook weer niet in de loop, en al te zeer in het zicht. 

De Groot is gaan hechten aan de stad. “We kwamen in 2017 in Schiedam wonen. Mijn man vond werk in Spijkenisse, we kwamen uit Harmelen.” Op zoek naar een woning/atelier kwamen ze in Schiedam uit en via Janet van Huisstede konden ze gaan wonen en werken op de Hoogstraat, op nummer 78, in het kleine winkeltje op de hoek van het pleintje bij café Het Weeshuis, ‘waar eerder Jeffrey Burger zat’.

De ‘oude stad’ sprak aan. Atelier Anita de Groot was geboren, een jaar later verhuisde het naar even verderop in de straat, naar nummer 94. 

De Groot had eerder de modevakschool en de kunstacademie In Utrecht afgerond en vestigde zich daarna zich als maatwerkcoupeuse in die stad. In eerste instantie verkocht ze aan winkels, maar toen bedacht ze dat ze ook zelf een winkel kon beginnen, zeker met de wonderlijke mogelijkheden van het internet die steeds meer gemeengoed werden.

Sinds zes jaar dus in Schiedam en binnenkort vanuit de Overmaassesteeg. In eerste instantie gaat ze daar op woensdag en vrijdag open, ‘en op afspraak’. Met twee kinderen en de kinderopvang in Schiedam die zo goed als vol zit, zijn haar mogelijkheden beperkt. Ze woont nu even verderop. Op drie doordeweekse avonden wil ze cursussen gaan geven. En dat kan alle kanten op gaan: van iemand die wil leren naaien op de machine, of zijn of haar handigheid op de kniptafel wil vergroten. “Tips en tricks. Maar ik heb ook al twee mensen die willen leren patroontekenen. En ook iemand die accessoires voor het zeilen wil gaan maken.” Met maximaal vier mensen tegelijk. Het loopt al zo lekker met deelnemers dat ze behalve de woensdag die ze als cursusdag wilde reserveren, nu ook de dinsdag en donderdag voor cursisten heeft opengesteld.

Volgens Anita de Groot kan ieder in acht weken leren een kledingstuk te maken. “Dat hangt natuurlijk samen met je ervaring, en als je echt begint moet je misschien als eerste een rok maken, niet direct een mantel.” Maar met acht lessen is er gegarandeerd een resultaat. Vandaar dat ze haar cursussen inricht volgens het model ‘acht weken, keer twee uur’.

Het fijne van zelf kleding maken is, behalve dat het leuk is, dat het zodoende altijd op maat gemaakt is. “Niet veel mensen hebben een standaard confectiemaat en niet ieder past kleding zonder meer mooi. Daar bieden wij een perfect uitkomst voor.” Dat is ook een reden van haar bestaanszekerheid, als mode-maakster: een kledingstuk maken dat past. Zelf noemt Anita de Groot zich dan ook maatwerkcoupeuse. Of kleermaakster. 

Maar ook mode-ontwerpster. Dat heeft ze er altijd bijgedaan, ook toen ze vanuit huis werkte: eigen collecties maken. Die ze in betrekkelijk kleine series in Polen laat maken en dan dus op haar internetpagina presenteert en verkoopt. Duurzaamheid is daarbij ook een sleutelwoord. 

En trouwjurken, die maakte en maakt ze ook. “Ik doe graag van alles. En goed kleding maken is vooral meters maken. De een zal veel uit moeten tekenen, ik kan na vijftien, zestien jaar toch wel uit het hoofd recht stikken.” Maar het resultaat kan hetzelfde zijn. 

Zo is kleding maken een vak en een hobby tegelijk. Creatief en artistiek, maar ook een ambacht, waar het gaat om techniek en handigheid en ervaring. Couturier, die is eigenlijk de enige titel uit het modevak dat ze niet bezigt. “Daarvoor moet je minstens vier mensen in dienst hebben. Jan Taminiau kan zich zo noemen, maar ik dus niet.” Maar hoe je het ook noemt, het gaat om het zelf kleding ontwerpen, en maken. “Het fijne van kleding maken is dat je een maatwerkstuk vaak lange tijd bij je houdt, zodat het geen wegwerpmode wordt.”