Categorieën

Service

Asielzoekers teleurgesteld over verlaten Schiedam

Asielzoekers teleurgesteld over verlaten Schiedam
Wonen

Asielzoekers teleurgesteld over verlaten Schiedam

  • Redactie
  • 03-05-2022
  • Wonen
Asielzoekers teleurgesteld over verlaten Schiedam

Tijdelijke bewoners van de Nassau hielpen in maart om het Schreiershuisje klaar te maken voor een nieuwe tentoonstelling


SCHIEDAM - Ze hebben Schiedam verlaten, maar dat hadden ze liever anders gezien. De asielzoekers op de Nassau, het schip dat sinds kort voor de jaarwisseling aan de Buitenhaven lag, pleitten voor een langer verblijf in de stad.

Dat schreven ze in een brief aan de autoriteiten, zo meldt Schiedam Verwelkomt Vluchtelingen. De voornamelijk Afghaanse vluchtelingen hadden graag in Schiedam of dicht in de buurt blijven wonen. Kort voor de Nassau een dag of tien geleden terug werd gegeven aan de eigenaar om weer dienst te doen voor het vervoeren en herbergen van toeristen, zijn de asielzoekers ondergebracht op andere adressen, buiten Schiedam.

"Hier zijn we al gewend aan de lokale gezondheidsfaciliteiten en hebben we ons al ontzettend wegwijs gemaakt in de omgeving", zo schreven ze in hun brief. "We zijn ervan overtuigd dat in deze omgeving blijven ons integratieproces in de Nederlandse samenleving positief zal beïnvloeden en dus zal versnellen." 

De Manifestgroep Schiedam Verwelkomt Vluchtelingen stelt dat dat in de toekomst echt anders moet. "Al maanden weet het COA (het Centraal Orgaan Asielzoekers -red.) dat het passagiersschip vanaf 20 april niet meer beschikbaar is, en drie dagen daarvoor weten veel van de betrokken vluchtelingen en hun ondersteuners niet waar ze naartoe gaan. Alsof deze mensen zakken zand zijn die 'even' verplaatst moeten worden. Onze onvrede (beter gezegd boosheid) is aangekaart op het stadhuis, kijken of Schiedam bij het COA wat in de melk te brokkelen heeft, zodat dit soort situaties in de toekomst voorkomen kan worden."

De mensen van de Nassau zullen naar een asielzoekerscentrum toe moeten, of naar een van de andere schepen die vanwege de grote toeloop - en de beperkte doorstroming - zijn ingezet om nieuwkomers in Nederland te huisvesten. Ondertussen is duidelijk geworden, zo meldt de manifestgroep, dat 'een paar mensen op de Nassau een status hebben gekregen'. Zij zullen een woning in Schiedam krijgen aangeboden, maar voor het zo ver is worden ze tijdelijk ondergebracht op de Patria, het schip met vluchtelingen uit Oekraïne. "De onzekerheid van de anderen over wat de toekomst gaat brengen is daarmee niet weg en lijkt ons erg frusterend", aldus Schiedam Verwelkomt Vluchtelingen. Antwoord op het schrijven van de asielzoekers is er volgens de manifestgroep nog niet.

PS. Dit artikel is na eerste plaatsing aangepast: de namen van de Nassau en Patria waren eenmalig verward.