Categorieën

Service

Avond over Nationaal Zorgfonds

Avond over Nationaal Zorgfonds
Politiek

Avond over Nationaal Zorgfonds

  • Redactie
  • 17-09-2016
  • Politiek
Avond over Nationaal Zorgfonds
VLAARDINGEN - Het Nationaal Zorgfonds is onderwerp van gesprek op een informatieavond in de Kroepoekfabriek in Vlaardingen. De avond wordt gehouden, maandag over een week. Schiedamse partijen roepen op tot deelname.

Het Nationaal Zorgfonds is een initiatief onder meer de partijen SP, 50PLUS, Partij voor de Dieren en de FNV en Omroep Max. Zij pleiten voor het afschaffen van het eigen risico en de marktwerking in de zorg.  Een systeem waarbij niet concurrentie tussen zorgverzekeraars, maar samenwerking in de branche de norm is. Dat scheelt een hoop reclame en andere kosten, bijvoorbeeld aan bureaucratie, stellen de initiatiefnemers. Het zorgfonds valt te vergelijken met het voormalige 'ziekenfonds'. Tijdens de bijeenkomst in de Kroepoekfabriek zal dit plan worden toegelicht.

"Ieder jaar maken de zorgverzekeraars gemiddeld een miljard euro winst. Dit geld wordt dus niet besteed aan zorg, maar komt terecht bij een van de vier grote verzekeraars", aldus de initiatiefnemers voor het zorgfonds. "Daarbovenop besteden de zorgverzekeraars honderden miljoenen per jaar aan marketing voor het overstapcircus. Op ziekte staat een boete in de vorm van het 'eigen risico' van 385 euro."

De bijeenkomst op maandagavond 26 september in de Kroepoekfabriek (Koningin Wilhelminakade 2a, Vlaardingen) begint om half acht. De toegang is gratis.

Tijdens deze avond vertellen diverse zorgverleners over hun ervaringen. Tweede Kamerlid Henk van Gerven vertelt over de mogelijkheden om de huidige Zorgverzekeringswet aan te passen. De presentatie is in handen van Yke Takens, bekend van Omroep Vlaardingen en VPRO Tegenlicht Meetups.

Tijdens de Brandersfeesten staan vrijwilligers van het Nationaal Zorgfonds met een kraam op de Broersveld. Daar valt ook de steunbetuiging voor het zorgfonds te tekenen: naar verluidt zijn er al honderdvijftigduizend handtekeningen binnen.