Categorie├źn

Service

Avondvaartocht langs bloeiende Vlietlanden

Avondvaartocht langs bloeiende Vlietlanden
Uit

Avondvaartocht langs bloeiende Vlietlanden

  • Redactie
  • 11-05-2023
  • Uit
Avondvaartocht langs bloeiende Vlietlanden

Foto: Natuurmonumenten/Rene Koster


SCHIEDAM - De Vlietlanden bij Vlaardingen bloeien uitbundig in deze tijd van het jaar. Vrijdagavond 19 mei organiseert Natuurmonumenten een vaartocht door het mooie stuk natuur zo dicht bij huis.

Dat gebeurt met de overdekte fluisterboot Andante. Aan boord is ook een van de vrijwillige boswachters van Natuurmonumenten. Zij kunnen veel vertellen over dit eeuwenoude natuurgebied. Over de vogels: de grutto of de witte lepelaar en over de bloemenzee op de hooilandjes in de Vlietlanden. Maar ook over het werk van een boswachter in een gebied waar maar weinig bos is.

De Vlietlanden is oer-Hollands. Het laagveengebied is nooit ingepolderd, ligt daarom hoger dan omliggende polders en bestaat uit uitgestrekte, stille rietlanden en natte graslanden. Ieder jaar wordt het gras gemaaid en als hooi afgevoerd. Zo blijft de grond van het gebied voedselarm, waar de zeldzame bloemen juist van houden. De bloeiende bloemen zijn niet alleen prachtig, ze zijn van groot belang voor het natuurgebied. De bloemen zorgen er voor dat er veel bijen, kevertjes, vlinders en andere insecten op af komen. En die zijn dan weer voedsel voor de bedreigde weidevogels, zoals de grutto.

De Andante vaart vrijdag 19 mei van zeven tot negen 's avonds. De opstapplek is aan de Watersportweg 11 in Vlaardingen. Aanmelden kan via de website 
van Natuurmonumenten.