Categorie├źn

Service

AWP kiest voor nieuwbouw rioolwaterzuivering

AWP kiest voor nieuwbouw rioolwaterzuivering
Wonen

AWP kiest voor nieuwbouw rioolwaterzuivering

  • Redactie
  • 11-02-2022
  • Wonen
AWP kiest voor nieuwbouw rioolwaterzuivering

De Groote Lucht


SCHIEDAM - Rioolwaterzuivering De Groote Lucht (DGL) tussen Vlaardingen en Maassluis moet in de nabije toekomst worden gerenoveerd. Ook nieuwbouw is een optie waarover het Hoogheemraadschap Delfland nadenkt. De Algemene Waterschapspartij (AWP), een van de fracties in het algemeen bestuur van het waterschap, heeft al een keuze gemaakt.

"De AWP is voorstander van nieuwbouw tegenover de huidige locatie aan de Maassluisedijk", zo stelt Ko Heijboer van de AWP Delfland. “Op basis van wat we nu weten, kiezen we voor een moderne rioolwaterzuivering”, zegt hij. "Dan kun je de modernste technieken gebruiken waardoor je geen rioollucht meer ruikt. En met die moderne technieken kunnen we dan eindelijk grondstoffen zoals cellulose uit het afvalwater halen voor hergebruik tot bijvoorbeeld nieuw toiletpapier. Nu wordt alles met vrachtwagens naar Dordrecht gereden om daar te worden verbrand."

Ook bevat rioolwater volgens hem fosfaat dat terug valt te winnen om opnieuw te gebruiken, als kunstmest. Dat heeft als bijkomend voordeel dat geen letterlijk minder energie moet worden gestoken in de productie van kunstmest. "De kunstmestfabriek van Terneuzen verbruikt enorm veel energie. Als je fosfaat uit het afvalwater opnieuw gebruikt in de landbouw, scheelt dat heel veel CO2 en hoef je geen fosfaat-erts meer te importeren”, aldus Heijboer.

Herbouw op dezelfde locatie wordt volgens hem een stuk ingewikkelder en dus ook duurder, omdat tijdens de bouw het rioolwater gewoon blijft komen. Keuze voor herbouw op dezelfde plek zou daarom zorgen voor hogere waterschapsbelasting, aldus de AWP. Nieuwbouw op een nabijgelegen plek zou bijvoorbeeld nieuwbouw van woningen (flats) op de oude stek mogelijk maken. 

Volgens de planning maakt het algemeen bestuur van Delfland aankomende zomer een keus tussen nieuwbouw of renovatie. In 2028 moet dan in Vlaardingen een toekomstbestendige zuivering staan die het rioolwater van de bewoners en bedrijven in Schiedam, Maassluis, Maasland, De Lier en Vlaardingen weer vele decennia goed en duurzaam schoonmaakt.

Het waterschap Delfland organiseert op dinsdag 22 februari en donderdag 24 februari twee online informatieavonden over De Groote Lucht.