Categorieën

Service

AWP waarschuwt voor bromaat in Krabbenplas

AWP waarschuwt voor bromaat in Krabbenplas
Uit

AWP waarschuwt voor bromaat in Krabbenplas

  • Redactie
  • 23-02-2022
  • Uit
AWP waarschuwt voor bromaat in Krabbenplas

SCHIEDAM - De Algemene Waterschapspartij, een van de fracties in het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap Delfland, is ongelukkig met het voorkomen van bromaat in het afvalwater van het Westland. Er zijn plannen om de rioolwaterzuivering in Vlaardingen ook zo in te regelen dat bromaat terecht kan komen in de Vlaardingse Krabbenplas.

Er zijn al veel langer plannen om het afvalwater uit de glastuinbouw te zuiveren. Er waren ook al afspraken over. Uiterlijk in 2021 moesten alle tuinbouwbedrijven hun restwater nazuiveren op bestrijdingsmiddelen. Dat zou in dit deel van het Westland niet per bedrijf gebeuren, maar aan het einde van de rioolpijp op de zuivering in Hoek van Holland.

"Maar de geplande techniek met ozon produceert als bijproduct ook een heel klein beetje bromaat", zo stelt de Algemene Waterschapspartij (AWP). Bromaat is kankerverwekkend. "En dat wordt dan geloosd op de Nieuwe Waterweg. Door (minder) ozon te combineren met actief kool, hoopt Delfland wel onder de (toekomstige) norm voor bromaat te blijven."

Dezelfde techniek (ozon plus actief kool) wordt ook voorgesteld voor de rioolwaterzuivering De Groote Lucht tussen Vlaardingen en Maassluis, zo weet de AWP. "Daar is het de bedoeling om het restwater te gebruiken om de Krabbenplas door te spoelen. Daar zwemmen 's zomers kinderen." De AWP stelt daarom huiverig te zijn voor deze aanpak en stelt voor naar andere manieren van zuivering te gaan.