Categorieën

Service

Berghout wint marathon onder 35+-ers

Berghout wint marathon onder 35+-ers
Sport

Berghout wint marathon onder 35+-ers

  • Redactie
  • 14-04-2024
  • Sport
Berghout wint marathon onder 35+-ers

Emiel Berghout uiterst links; foto uit de marathon van vorig jaar van Bjorn Parée


HARDLOPEN - Twee uur 23, dat bleek te kort om de marathon af te ronden. Maar een tijd 'in de twee uur 23' liep Schiedammer Emiel Berghout vanmorgen wel in de marathon van Rotterdam. Hij won er de wedstrijd onder lopers van 35 jaar of ouder mee.

Twee uur 23, dat doel had Berghout zich gesteld. Ambitieus, en meer dan drie minuten sneller dan zijn persoonlijk record van 2.26:14. Dat persoonlijk record - sneller liep nooit een Schiedammer de klassieke afstand - moest er vandaag aan, zo had de Gorzenaar zich heilig voorgenomen. En dat lukte met glans: 2.23:37 was de tijd die hij nodig had vanmorgen voor de 42 kilometer en 195 meter.

Om de wedstrijd nog iets spannender te maken had Berghout, 35 jaar, zich ingeschreven in het Nederlands Kampioenschap in een leeftijdscategorie. Met Abdi Nageeye en andere goede Nederlandse lopers als Stan Niesten in het deelnemersveld (zie werden inderdaad eerste en tiende in de marathon), zag hij daar meer de lol van in dan tigste worden in het algemene NK. 

Zijn opzet slaagde: met 48 seconden voorsprong op Guus Reijngoud en twee minuten zeven seconden op Timo van Beek werd Berghout kampioen.

Opvallend aan de prestatie van Berghout: zijn vaste tred. Hij liep alle stukken van vijf kilometer tussen tijden van drie minuut twintig en drie minuut 31, dus binnen twaalf seconden verschil.

Zie ook dit eerdere artikel over Emiel Berghout