Categorieën

Service

Is het Schiedamse beroep op jeugdzorg nu plus of min?

Is het Schiedamse beroep op jeugdzorg nu plus of min?
Gezond

Is het Schiedamse beroep op jeugdzorg nu plus of min?

  • Redactie
  • 30-04-2024
  • Gezond
Is het Schiedamse beroep op jeugdzorg nu plus of min?


SCHIEDAM - Het gaat nogal eens over de goede en foute lijstjes waarop gemeenten prijken. Op Koningsdag ging het dan over Emmen, en ook Schiedam heeft (zo vinden vooral de Schiedammers) een reputatie op dit vlak. Dan gaat het over de foute lijstjes. Vandaag wordt Schiedam genoemd door de NOS in berichtgeving over de jeugdzorg. En is de vraag: staan 'we' nu in het goede of foute lijstje?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt vandaag dat van de jongeren onder de 23 jaar in Nederland, er zo'n 474.000 (zeg maar één op de negen) afgelopen jaar jeugdzorg in een of andere vorm kregen. Het gaat dan vooral om 'jeugdhulp zonder verblijf'. In 2023 kregen 447 duizend jongeren deze vorm van jeugdzorg (94 procent van het totaal). Dit zijn er dertienduizend meer dan twee jaar eerder. Andere vormen van jeugdzorg zijn 'jeugdhulp met verblijf', ondertoezichtstelling en voogdij en jeugdreclassering. Het aantal jongeren dat met deze vormen van jeugdzorg te maken kreeg, daalde afgelopen jaar.

"Opvallend", zo schrijft de NOS op zijn nieuwssite, "is volgens het CBS dat het aantal jongeren in de jeugdzorg binnen Nederland enorm verschilt, van meer dan vijftien procent van de jongeren in Tiel en Veendam tot minder dan zes procent in onder meer Schiedam, Maassluis en Raalte. Volgens het CBS kan dit komen door sociaal-economische verschillen tussen gemeentes, maar ook doordat elke gemeente de jeugdzorg anders organiseert."

En in die laatste zin ligt precies de kern van de vraag.

In Schiedam krijgt 5,9 procent van de jongeren een vorm van zorg. Dat is op de Waddeneilanden Ameland, Vlieland en Schiermonnikoog, en Staphorst en dus Raalte en Maassluis na, het laagste aandeel van Nederland. Op de Waddeneilanden heeft het er wellicht iets mee te maken dat het leven er goed is - of de gang naar een zorgverlener een lange trip met de boot kost. In Staphorst kan het niet anders of de cultureel-religieuze aard van de bevolking heeft er iets mee te maken. Maar in Schiedam en Maassluis? Daar moet de organisatie van de jeugdzorg een rol spelen. Zeker als je bedenkt dat in Vlaardingen 6,4 procent van de jongeren zorg ontvangt. En deze drie steden aan Nieuwe Maas en Scheur hun jeudhulp gezamenlijk aanpakken. Vergelijk de percentages jongeren met jeugdzorg in omliggende gemeenten: Rotterdam 8,1%, Albrandswaard 8,2%, Wassenaar 8,9%, Delft en Lansingerland 9,6%, Westland 9,9%, Hoeksche Waard 10,3%, Den Haag 11%, Rijswijk 11,4%, Nissewaard 12,9%, Capelle aan den IJssel 13,3%. Opmerkelijke verschillen, zegt de leek. Die vragen om verdere uitleg. Staat Schiedam hier nu op een goed lijstje, of op een slecht?