Categorieën

Service

Relatief weinig Schiedamse jongeren kregen jeugdzorg

Relatief weinig Schiedamse jongeren kregen jeugdzorg
Gezond

Relatief weinig Schiedamse jongeren kregen jeugdzorg

  • Redactie
  • 31-10-2023
  • Gezond
Relatief weinig Schiedamse jongeren kregen jeugdzorg


SCHIEDAM - Relatief weinig jongeren kregen in het eerste halfjaar jeugdzorg. Met Maassluis, Raalte, Ameland, Vlieland, Urk en Staphorst hoort Schiedam bij de gemeenten waar minder dan vijf procent van alle jongeren tot 23 jaar jeugdzorg ontvangt.

Dat beeld is consistent met dat in voorgaande jaren, zie hier.

In de eerste zes maanden van 2023 kregen in Nederland 394 duizend jongeren jeugdzorg. Dat zijn er tweeduizend meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Niet eerder telde Nederland zoveel jongeren tot 23 jaar met jeugdzorg. De stijging komt doordat er meer jongeren jeugdhulp krijgen. Het aantal jongeren dat jeugdbescherming krijgt, opgelegd door een rechter, neemt verder af. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Er zijn grote verschillen tussen de aantallen jongeren die jeugdzorg krijgen, zo stelt het CBS. In Tiel, Terneuzen, Krimpen aan den IJssel en Veendam kreeg meer dan dertien procent van alle jongeren in de eerste zes maanden van dit jaar jeugdzorg. "Deze verschillen tussen gemeenten kunnen meerdere oorzaken hebben", aldus het CBS. "Gemeenten kunnen eigen keuzes maken in de manier waarop ze jeugdzorg organiseren. Dat kan leiden tot verschillen tussen gemeenten in de hoeveelheid en het soort jeugdzorg dat beschikbaar is. Daarnaast kunnen ook sociaaleconomische verschillen tussen regio’s een rol spelen, zoals de hoogte van het inkomen, het aantal eenoudergezinnen en hoeveel zorg er wordt gebruikt."