Categorieën

Service

Bewoners brengen bezwaren tegen breed fietspad over aan raad

Bewoners brengen bezwaren tegen breed fietspad over aan raad
Wonen

Bewoners brengen bezwaren tegen breed fietspad over aan raad

  • Ingezonden
  • 06-03-2025
  • Wonen
Bewoners brengen bezwaren tegen breed fietspad over aan raad

INGEZONDEN - Een groep omwonenden van de Burgemeester Knappertlaan blijft ernstig gekant tegen verbreding van het fietspad op de laan.  Behalve breder komt het fietspad ook op een andere plek te liggen. Dit om de fietsweg het predicaat Metropolitane fietsroute te kunnen geven. Fred van der Drift zet namens deze Schiedammers de bezwaren op een rijtje in een brief aan de gemeenteraad.

"In 2020 hebben vijf gemeenten, Westland, Maassluis, Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam een overeenkomst gesloten met de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH) om een doorgaande fietsroute van het Westland naar Rotterdam te realiseren. Deze Metropolitane fietsroute (MFR) is opgenomen in de Mobiliteitsvisie van Schiedam. Het beoogde tracé in Schiedam loopt vanaf Vijfsluizen over de Burgemeester Knappertlaan, via de Koemarkt naar de Rotterdamsedijk tot in Rotterdam.

Realisatie is gepland in twee fasen. Voor de eerste fase (Vijfsluizen – rotonde Oranjestraat) is eind 2024 vergunning verleend. Tientallen bewoners en omwonenden van de Burgemeester Knappertlaan hebben bezwaar aangetekend tegen de vergunning. De bezwaren op de verleende vergunning richten zich op:
- De grote veiligheidsrisico’s die het plan in zich heeft, terwijl adequate veiligheidsstudies ontbreken;
- De aantasting van het beeld van de BK-laan en de Nieuwe Haven;
- Het voor doorgaand (snel)fietsverkeer beschikbare alternatief via de Westfrankelandsedijk.

Naast deze inhoudelijke aspecten en de voorspelbare toename van de ongevalscijfers rond het voorgenomen tracé, vragen wij in uw raad aandacht voor:
- Het ontbreken van een integrale beoordeling van de uitvoerbaarheid voor het project als geheel.
- De tracékeuze en het beschikbare alternatief.
- De mogelijkheid om de zeer gewenste verbetering van de veiligheid op de Burgemeester Knappertlaan volwaardig invulling te geven.

Ontbreken integrale beoordeling uitvoerbaarheid

Aan de Metropolitane fietsroute (MFR) worden eisen gesteld. Die zien onder andere op een minimale breedte van drie meter voor fietspaden met een enkelvoudige rijrichting en zo min mogelijk stoppunten. Fase 1 kent knelpunten qua veiligheid, er ontbreken noodzakelijke veiligheidsstudies en er bestaat twijfel over de rechtmatigheid van de voorgenomen aanpassingen. Inpassing van fase 2 geeft eveneens grote uitdagingen. Hoe de eisen aan de fietsroute in te passen op de Koemarktbrug en de Koemarkt zelf, waar de ruimte simpelweg ontbreekt?

In plaats van een integraal plan dat oplossingen biedt voor het gehele Schiedam-tracé, bestaat nu het risico dat voor fase 2 geen haalbare oplossingen worden gevonden. Daarmee vervallen de noodzaak en het rendement van fase 1.

Tracékeuze en alternatief

Het tracé door het centrum van de stad is opgenomen in de Mobiliteitsvisie. In die fase nog zonder de noodzakelijke studies en besluiten. De uitwerking brengt een aantal belangrijke knelpunten rond veiligheid en ruimtelijke inpasbaarheid aan het licht. Ook staat realisatie volgens de gemaakte keuzes in de vergunning voor fase 1, op gespannen voet met de ambitie van Schiedam ‘naar nul verkeersslachtoffers’. Dit alles, terwijl een prima en veel veiliger alternatief beschikbaar is via de Westfrankelandsedijk.

Een keuze voor de Westfrankelandsedijk is inpasbaar, zeker met het oog op de herontwikkeling van Nieuw-Mathenesse. Schiedam zou daarmee, net als Vlaardingen en Rotterdam kiezen voor het samenvallen met en verbeteren van de Hollandse Baan fietsroute. De fietspaden op het tracé door de stad behouden dan het karakter van een stadsfietspad. Aanpassing van het MFR-tracé behoort tot de mogelijkheden, zoals ook is gebleken in Maassluis. Hier is, na discussie in de gemeenteraad en inbreng van bewoners, het tracé mede om veiligheidsredenen herzien. Dit blijkt mogelijk met behoud van de subsidie voor realisatie vanuit de MRDH.

Veiligheid Burgemeester Knappertlaan

De Burgemeester Knappertlaan is een belangrijke toegangsweg tot het centrum van Schiedam en voor de omliggende buurten. Snelheid, veilig oversteken en verlichting zijn drie bekende knelpunten. Het plan voor fase 1 creëert een extra risico op ongevallen door de locatie van de fietsbeugels in het meest westelijke deel van de laan. Of de snelheid op de laan daadwerkelijk wordt aangepakt, zoals opgenomen in de Mobiliteitsvisie1, is ongewis. In een overleg met bewonersvertegenwoordigers op 6 februari heeft wethouder Hamerslag het volgende gezegd. Over het aanpassen van de snelheid en bijbehorende inrichting van de BK-laan en de Nieuwe Haven is nog geen besluit is genomen. Daarmee is een vergunning verleend, terwijl op een wezenlijk onderdeel waar een verkeersbesluit noodzakelijk kan zijn, blijkbaar nog geen keuze is gemaakt.

Door de BK-laan en de Nieuwe Haven bij uitvoering van de geplande werkzaamheden direct in te richten als dertigkilometerzone, zet Schiedam stappen in de realisatie van de mobiliteitsvisie. Ze verbetert de verkeersveiligheid en voorkomt dat de betreffende wegen binnen enkele jaren twee keer op de schop moeten. Hier ligt een kans om het in een keer goed te doen, de veiligheid op de Burgemeester Knappertlaan en Nieuwe Haven te verbeteren en herhaalde werkzaamheden te voorkomen.

Verzoek

Bewoners en direct omwonenden van de Burgemeester Knappertlaan verzoeken de gemeenteraad om het college te bewegen tot:
- Een integrale aanpak en besluitvorming rond de Metropolitane fietsroute in Schiedam
- Aanvullend onderzoek naar de veiligheid en het alternatief via de Westfrankelandsedijk
- Uitstel van de uitvoering van de werkzaamheden, totdat:
o Een vergunning op basis van een integrale, volledige en helder onderbouwde aanvraag voor het gehele en meest veilige MFR-tracé door Schiedam is verleend;
o Daar direct de inrichting van de Burgemeester Knappertlaan en Nieuwe Haven als dertigkilometerzones in mee te nemen;
o Bewoners en omwonenden in de gelegenheid zijn gesteld om te participeren in het definitief ontwerp.
- Zo spoedig mogelijk (tijdelijke) maatregelen te treffen om de Burgemeester Knappertlaan en Nieuwe Haven als dertigkilometerzone in te richten.

Bewoners en omwonenden van de Burgemeester Knappertlaan zien uit naar een besluit in uw raad dat is gebaseerd op veiligheid en een efficiënt gebruik van de infrastructurele middelen."

Zie ook dit artikel.