Categorieën

Service

Biesheuvel krijgt 'muur' in Schiedam

Biesheuvel krijgt 'muur' in Schiedam
Uit

Biesheuvel krijgt 'muur' in Schiedam

  • Redactie
  • 25-08-2019
  • Uit
Biesheuvel krijgt 'muur' in Schiedam

De onthulling van het gedicht van Elsschot op de Hoogstraat, bijna een jaar geleden


SCHIEDAM - Schiedam werkt aan een tekst van Maarten Biesheuvel op een muur in de stad. Waar dat zal zijn is nog onderwerp van gesprek.

Afgelopen jaar werd een tekst van Willem Elsschot geplaatst op het pand van Mooi Werk aan de Hoogstraat. Ook Ida Gerhardt en Francois Haverschmidt hebben al teksten op Schiedamse panden (aan de Overschiesestraat en de Nieuwe Sluisstraat).

Iets soortgelijks staat de gemeente Schiedam nu voor ogen met Biesheuvel. Dit jaar werd de tachtigste verjaardag van de schrijver, geboren op de Vlaardingerdijk in Schiedam, bijzonder gevierd, met onder meer een feestelijke avond in de Korenbeurs en een fietstocht langs plaatsen uit zijn leven. Biesheuvel wordt nu gezien als 'een van de beste verhalenvertellers van het Nederlands taalgebied'. In 2007 kreeg hij de P.C. Hooftprijs.

De teksten van schrijvers en dichters op 'betekenisvolle plekken' in de stad stammen uit de wens om in Schiedam straatkunst te bevorderen. Andere initiatieven die op til staan zijn een muurschildering op de Kloosterplaats, historische jeneverreclames op panden met een jeneververleden en het plaatsen van muurkunst door bewoners uit Groenoord.

Meer straatkunst van jongeren komt er vooralsnog niet. De gemeenteraad nam vorig jaar een motie aan waarin werd aangedrongen op meer van dergelijke kunst. Jongeren in de stad tonen echter geen interesse in betrokkenheid bij het maken van straatkunst, zo constateert de afdeling Cultuur van de gemeente, na ruggespraak met organisaties die contact  hebben met jongeren in de stad, zoals Mooi Werk en de Cultuurfabriek.