Categorieën

Service

Blauw van de Jenever, in het museum

Blauw van de Jenever, in het museum
Uit

Blauw van de Jenever, in het museum

  • Redactie
  • 02-10-2023
  • Uit
Blauw van de Jenever, in het museum


SCHIEDAM - In het Nationaal Jenevermuseum Schiedam is vanaf 13 oktober de tentoonstelling ‘Blauw van de jenever Keramiek in de jeneverindustrie’ te zien. Met deze tentoonstelling wordt de geschiedenis van de plateelindustrie in relatie tot de jeneverindustrie getoond. De tentoonstelling geeft een indruk van de samenwerking tussen de jenever- en likeurindustrie en de producenten van het ambachtelijke aardewerk. 

Het belangrijkste aspect dat tijdens deze tentoonstelling wordt uitgelicht is volgens de makers de diversiteit van decoraties en de traditionele thematiek van het ideale Nederland zoals de toerist dat kent. Denk daarbij aan oranjekeramiek, oer-Hollandse landschappen, figuren in klederdracht en herinnerings-aardewerk. 

Het topstuk is een groot kaststel van de firma Bols, vervaardigd bij de Porceleyne Fles. Daarop zijn de diverse historische locaties van Bols geschilderd. Dit kaststel is niet vaak openbaar toegankelijk en te zien.

De negentiende eeuw in Nederland kenmerkt zich door industriële ontwikkeling. De Schiedamse jeneverindustrie is daar geen uitzondering op. Succesvolle ondernemingen krijgen aan het begin van de twintigste eeuw bovendien oog voor de decoratieve kunsten in relatie tot reclame- en verpakkingsmateriaal. Dat het traditionele decor van Delfts blauw ook wordt gebruikt voor jeneverflessen, is dan ook logisch. Twee mooie Nederlandse producten worden met elkaar gecombineerd, en dat in allerlei varianten.

In deze tentoonstelling werkt het Nationaal Jenevermuseum Schiedam samen met verschillende instellingen en bedrijven. Met het Stedelijk Museum Schiedam wisselt het Jenevermuseum informatie en bruiklenen uit, Bols Heritage Foundation heeft ook enkele bruiklenen toegezegd en het veilinghuis Vendu Rotterdam verzorgt de expertise op de keuringsmiddag die op 16 november plaatsvindt. De tentoonstelling is een samenwerking van het Jenevermuseum met Suzanne Klüver, oud-conservator Kunstnijverheid bij Museum Prinsenhof Delft.

De tentoonstelling gaat gepaard met enkele activiteiten, zoals een lezing door Klüver op 17 oktober. Titel van haar voordracht: 'Proost! Van bobbejak tot jeneverfles. Drank- en drinkgerei van Delfts aardewerk'.

Op de taxatiedag op 16 november kunnen bezoekers kunst en antiek meenemen waarvan ze willen weten wat de herkomst en eventueel ook de waarde is het is. Op 11 februari staat het Jenevermuseum in het teken van de ruilbeurs voor de Delfts blauwe KLM-huisjes.