Categorieën

Service

Blauwhoed en Dudok kopen terrein glasfabriek

Blauwhoed en Dudok kopen terrein glasfabriek
Wonen

Blauwhoed en Dudok kopen terrein glasfabriek

  • Redactie
  • 16-11-2020
  • Wonen
Blauwhoed en Dudok kopen terrein glasfabriek

Het glasfabriekterrein (linksboven): belangrijke verbinding tussen binnenstad en Nieuw-Mathenesse en de Merwehaven; foto: Ardito


SCHIEDAM - De glasfabriek is verkocht. Blauwhoed en Dudok zijn sinds afgelopen vrijdag eigenaar van de fabriek en het bijbehorende complex.

Verkoper is Owens Illinois, de Amerikaanse glasproducent die besloot de producent van glas in Schiedam in de zomer van 2017 te staken.

"Het voormalige fabrieksterrein met zijn rijke historie wordt de komende jaren getransformeerd tot een gemengd hoogstedelijk woon- en werkmilieu binnen het Schiedamse Distillers District", zo melden de nieuwe eigenaars.

Dat zijn de ontwikkelaars Blauwhoed en Dudok. Zij stelln dat de transformatie van het glasfabriekterrein 'een cruciale rol speelt' in de gebiedsontwikkeling Nieuw-Mathenesse. Dat bedrijventerrein met daarin de glasfabriek, ligt tussen de binnenstad van Schiedam én het Rotterdamse Merwe-Vierhavensgebied. “Hier is het maken van een goede verbinding met de Schiedamse binnenstad en het zorgvuldig vormgeven van woon- en werkfuncties die naast elkaar liggen essentieel", stellen namens de twee bedrijven Marcel Groeneweg (Blauwhoed) en Stefan van Gurp (Dudok). "Met de bijzondere ligging en de rijke historie zijn alle ingrediënten aanwezig om in nauw overleg met de omliggende gebruikers een prachtige woon-, werk- en verblijfsplek te maken.

Het glasfabriekterrein is ongeveer 5,5 hectare groot. Volgens de kopers zal 'de historie van de jenever- en glasindustrie zichtbaar blijven in het Distillers District'. Samen met de vooralige VROM-locatie (het parkeerterrein achter de Rotterdamsedijk) zal 'een modern, stedelijk en gastvrij gebied om te wonen, werken en recreëren' worden gebouwd. Wethouder Fahid Minhas verwacht dat er in het gebied zevenhonderd woningen kunnen worden gerealiseerd.

Blauwhoed in Rotterdam is de partij die onder meer de ontwikkeling van de kop van de Singel, tegenover het station realiseert. Het bouwde al de woonflat Stack aan de Parkhaven in Rotterdam. Dudok uit Dordrecht is onder meer bekend van de herontwikkeling van het beeldbepalende Haka-gebouw aan de Vierhavenstraat en het gebouw Diepeveen even verderop, richting Schiemond.