Categorieën

Service

Brandersfeesten in de herfst

Brandersfeesten in de herfst
Uit

Brandersfeesten in de herfst

  • Han van der Horst
  • 29-09-2019
  • Uit
Brandersfeesten in de herfst

Foto: Paul Meuldijk


COLUMN - Klimaatdemonstratie of niet, gisteren was het een herfstdag zoals God hem bedoeld heeft. Regenvlagen sloegen door de straten. Je hoorde overal het plastic wapperen in de harde wind. Kortom: de organisatoren van de Brandersfeesten hadden het weer niet mee. Dat bleek ook duidelijk uit de opkomst van het publiek. Dat was lager dan in andere jaren.

Ik had het te doen met de ondernemers die gehoopt hadden om van deze jaarlijkse feestdag een graantje mee te pikken. Een aantal van hen heeft behoorlijk geïnvesteerd in de feestvreugde. Als je dat niet kunt terugverdienen met een stevige omzet, is dat een hard gelag. En het is ook geen reclame voor een stad als feestgangers van buiten zich later voornamelijk herinneren hoe ze waren weggeregend.

Dit is een reden te meer om onze bewondering te uiten voor de mensen die elk jaar opnieuw de Brandersfeesten organiseren, bereid zijn risico´s te nemen en om tegenslagen te incasseren zoals die van dit weekend. Goede mannen en vrouwen met hart voor de stad.

Een ding moeten we met zijn allen blijven beseffen: de mensen komen graag naar de Brandersfeesten. Dat bleek zaterdagmiddag na drie uur, toen nieuwe buien uitbleven. Het werd onmiddellijk drukker in de stad. De Hoogstraat zag er weer uit alsof het een winkelzaterdag uit 1975 was. En je kon aan de gezichten van de mensen zien dat zij vastbesloten waren om het naar hun zin te hebben, dat zij zich de Brandersfeesten niet uit de handen zouden laten rukken.

Dat werd gesymboliseerd door de wandelende kunstwerken van circus Vladimir uit Culemborg. Hoog boven de winkelende massa zweefde een dooie vis. Die symboliseerde het kwade weer en de moed nadat men die had laten zakken, maar achter die vis vertoonde zich een spectaculair danspaar dat groot genoeg was om door de ramen van de bovenverdiepingen naar binnen te kijken. Zij stonden voor liefde en levensvreugde. Er was ook nog een slak met een huis op zijn rug. Die was gewoon angstwekkend mooi. Aan de aanwezigheid van die slak weet ik geen draai te geven voor deze column.

Als u dit leest, en er is nog tijd genoeg, trotseer dan het weer en ga naar de stad. De Brandersfeesten zijn nog niet afgelopen. En de organisatoren, de vrijwilligers, de artiesten en de ondernemers verdienen uw aanwezigheid.