Categorie├źn

Service

Brugklassers Schravenlant gaan op in Culture Sneak

Brugklassers Schravenlant gaan op in Culture Sneak
Onderwijs

Brugklassers Schravenlant gaan op in Culture Sneak

  • Advertorial
  • 02-09-2022
  • Onderwijs
Brugklassers Schravenlant gaan op in Culture Sneak

SCHIEDAM - Met vijf culturele instellingen in Schiedam, evenveel wagenwijd geopende deuren én de kersverse brugklassers van Lyceum Schravenlant die niet konden wachten om elkaar te ontmoeten, is het positief terugkijken op Culture Sneak.

Culture Sneak, een initiatief van de afdeling cultuureducatie van de Bibliotheek Schiedam in samenwerking met Lyceum Schravenlant, laat middelbare scholieren kennismaken met een heel scala aan Schiedamse culturele instellingen. Het is de ambitie om dit cultuurfestival de komende jaren uit te bouwen tot een stadsbreed evenement voor Schiedamse middelbare scholen.

Vol frisse moed, na twee jaar wachten vanwege de coronapandemie, zocht Lyceum Schravenlant zich weer een weg door culturele activiteiten in het centrum van Schiedam om de kinderen kennis te laten maken met de stad, elkaar en met kunst- en cultuuractiviteiten die zij in eerste instantie misschien niet zouden kiezen.

Na een gezamenlijke kick-off op school met 010HipHop gingen de ruim honderdtwintig brugklassers onder begeleiding van docenten in groepjes uiteen voor een culturele workshoproute langs De Bibliotheek in de Korenbeurs om zich creatief uit te spreken in dit huis vol taal en om de reuzen van Schiedam te ontdekken bij Museummolen de Walvisch. Bij het Stedelijk Museum Schiedam leerden de kinderen elkaar én hun omgeving spelenderwijs beter kennen met de kunstwerken van kunstenaar Zoro Feigl. Wie durfde schreef en performde zijn eigen rap met Cultuurfabriek Schiedam. Ook gingen alle leerlingen op ontdekkingstocht bij het Gemeentearchief Schiedam om te achterhalen wat kabouters deden in de Schiedamse politiek!

De brugklassers van Lyceum Schravenlant reageerden razend enthousiast op de workshops en verdiepten zich met volle overgave in al het moois wat Schiedam te bieden heeft.

Germa Roos, docent kunst & cultuur Lyceum Schravenlant, blikt terug op Culture Sneak: “Het was een feest om tijdens deze bruisende derde editie van Culture Sneak weer zoveel enthousiaste brugklassers op de been te brengen in Schiedam. Met name de jonge doelgroep heeft dit zo lang moeten missen. Het voelt voor ons heel goed om op deze manier terug te zijn van weggeweest en cultuur weer een belangrijke sociaal-maatschappelijke rol te laten vervullen in ons onderwijs."

Lyceum Schravenlant is een Schiedamse openbare school voor havo en vwo. De school is zowel Unescoschool als Business School, geeft versterkt bèta-onderwijs en biedt getalenteerde vwo'ers de kans om in slechts vijf jaar versneld hun diploma te halen.