Categorieën

Service

Burgemeester Cor Lamers kondigt vertrek aan

Burgemeester Cor Lamers kondigt vertrek aan
Nieuws

Burgemeester Cor Lamers kondigt vertrek aan

  • Redactie
  • 13-12-2022
  • Nieuws
Burgemeester Cor Lamers kondigt vertrek aan

Cor Lamers vandaag, in gesprek met de pers


SCHIEDAM - Cor Lamers stopt op 1 juni 2023 als burgemeester van Schiedam. Dit laat hij zojuist weten.

Na dertig jaar 'in het vak', waarvan ruim tien jaar in Schiedam, acht hij de tijd rijp het burgemeesterschap over te geven aan een opvolger. Lamers kiest bewust voor dit moment - de stad kent naar zijn idee een stevig fundament om een nieuwe burgemeester een goede start te laten maken. “Schiedam is inmiddels weer een zelfbewuste, krachtige gemeente", vindt Lamers. "Er ligt een goede basis waarop mijn opvolger kan voortbouwen.”

Lamers vindt het tijd voor het overgeven van het stokje. Ook om persoonlijke redenen. Bij zijn vertrek is hij 67, 'een mooi moment om als burgemeester te stoppen'.  “Ik maak tijd voor andere dingen in mijn leven. Zowel privé als op werkgebied." Echter: "Ik blijf wel beschikbaar om ergens anders in het openbaar bestuur een rol te vervullen.” 

Lamers is met dertig jaar burgemeesterschap de op één na langst actieve burgemeester in Nederland. Voor Schiedam was hij burgemeester in Houten (2001-2012) en Bleiswijk (1993-2001). Ook was hij wethouder in Spijkenisse (1984-1986 en 1990-1993). 

Toen Lamers in 2012 begon, kwam Schiedam uit een bestuurlijk zware periode. Er is sindsdien hard gewerkt aan het herstel van het vertrouwen in het werk van de gemeente. Inmiddels, zo ziet hij, is er rust en stabiliteit in het gemeentebestuur. Tijdens zijn burgemeesterschap zijn er grote stappen gezet in de ontwikkeling van de stad. 

De commissaris van de Koning (cdK) zal de fractievoorzitters van de gemeenteraad binnenkort uitnodigen voor een gesprek over de ontstane situatie. Er zijn momenteel veel burgemeestersvacatures in Zuid-Holland, dus het lljkt waarschijnlijk dat er ter overbrugging eerst een waarnemer wordt aangesteld.