Categorieën

Service

Burgemeester Middelburg voorgedragen in Schiedam

Burgemeester Middelburg voorgedragen in Schiedam
Nieuws

Burgemeester Middelburg voorgedragen in Schiedam

  • Redactie
  • 18-12-2023
  • Nieuws
Burgemeester Middelburg voorgedragen in Schiedam

Foto: gemeente Middelburg


SCHIEDAM - De gemeenteraad van Schiedam draagt Harald Bergmann voor als nieuwe burgemeester van Schiedam. Dat gebeurde vanavond in een besloten raadsvergadering.

In een aansluitende openbare vergadering is de voordracht vervolgens bekendgemaakt.

Harald Bergmann (1965) is sinds 2012 burgemeester in de Zeeuwse provinciehoofdstad Middelburg. Eerder was hij burgemeester van de gemeente Albrandswaard en voorzitter van het dagelijks bestuur van de Centrumraad in Rotterdam. Voor zijn politieke carrière was Bergmann werkzaam in verschillende functies bij de gemeente Rotterdam en in het bedrijfsleven. Bergmann heeft ruime bestuurlijke ervaring, waaronder in onze regio.

De Schiedamse gemeenteraad ziet in Bergmann een aimabele, doortastende en ontspannen bestuurder, die veel positieve energie meebrengt. “De profielschets die de gemeenteraad in september vaststelde is hem op het lijf geschreven”, zegt John van Sliedregt, voorzitter van de vertrouwenscommissie. “Hij is een stevige en sensitieve bestuurder die snel ziet waar de aandacht naartoe moet. Kortom: de gedroomde kandidaat die onze rots in de branding zal zijn.”

Er solliciteerden tien kandidaten naar het burgemeesterschap van Schiedam. Na een eerste selectie door de commissaris van de Koning heeft een afvaardiging van de gemeenteraad (de vertrouwenscommissie) met een aantal kandidaten gesprekken gevoerd. Dit heeft geleid tot een voorstel aan de gemeenteraad op basis waarvan de raad heeft besloten Harald Bergmann aan te bevelen als nieuwe burgemeester van Schiedam.

De aanbeveling van de gemeenteraad gaat naar de commissaris van de Koning, die de voordracht met zijn bevindingen doorstuurt naar de minister van Binnenlandse Zaken. De minister volgt de aanbeveling van de gemeenteraad in beginsel op. Na een laatste screening doet de minister een voordracht aan de Koning. Zodra de Koning het besluit heeft ondertekend, is de benoeming definitief en is de nieuwe burgemeester in functie. Zo snel mogelijk daarna legt de burgemeester de eed of belofte af in handen van de commissaris van de Koning in een vergadering van de gemeenteraad. Die is naar verwachting op 13 maart 2024.

De gemeente Schiedam ging op zoek naar een nieuwe burgemeester in verband met het vertrek van Cor Lamers. Sinds 2 juni van dit jaar wordt het burgemeesterschap waargenomen door Jules Bijl, die tot de installatie van de nieuwe burgemeester in functie blijft.