Categorie├źn

Service

Camera's om rijden over Hoogstraat te bannen

Camera's om rijden over Hoogstraat te bannen
Winkelen

Camera's om rijden over Hoogstraat te bannen

  • Redactie
  • 15-12-2022
  • Winkelen
Camera's om rijden over Hoogstraat te bannen

Archieffoto: Herman Kriek


SCHIEDAM - Autorijders, chauffeurs van bestelbusjes, koeriers en zelfs berijders van scooters en brom- en snorfietsen; ieder die door de Hoogstraat rijdt buiten de momenten dat dat is toegestaan loopt in het nieuwe jaar een reële kans op bonnen. De gemeente gaat vier camera's plaatsen om het verkeer op de winkelstraat en op de Broersveld te controleren.

B&W besloot daartoe dinsdag, na 'regelmatige klachten' van ondernemers, bewoners en bedrijven. Het gaat volgens het college om een proef, onder de noemer Camerahandhaving. De vier camera’s worden in januari geplaatst en registreren vanaf maart de kentekens van voertuigen die door de straat rijden op momenten dat dit niet mag. Het gaat alleen om de kentekens, aldus B&W. "Er worden geen bewegende beelden gemaakt." Daarmee wordt aan alle geldende privacywetgeving op basis van de AVG voldaan.

Controle met behulp van camera's is volgens het college 'de minst kostbare, maar meest efficiënte manier om te handhaven'. "De ervaringen met camerahandhaving op het nachtverbod van vrachtverkeer op de Havendijk zijn daarvan een goed voorbeeld. Deze heeft een goede basis gevormd voor de invoering van camerahandhaving op de venstertijden in de Hoogstraat en Broersveld."

Overtreders ontvangen eerst een brief met een waarschuwing, zo is de proef opgezet. "Na de gewenningsperiode van een maand ontvangen zij bij een tweede overtreding een boete van het Centraal Justitieel Incassobureau. In sommige gevallen kan een ontheffing worden aangevraagd, bijvoorbeeld voor een rouw- of trouwstoet, een verbouwing, verhuizing of bij het opbouwen van een evenement." De proef duurt een jaar. "Daarna volgt een evaluatie en bepalen we eventueel de definitieve inrichting", aldus het college.

De Hoogstraat mag slechts tussen zeven en elf uur 's ochtends en tussen half zes en zeven aan het begin van de avond worden gebruikt voor het toeleveren van goederen.