Categorieën

Service

Carnaval barst los, ruim voor carnaval

Carnaval barst los, ruim voor carnaval
Uit

Carnaval barst los, ruim voor carnaval

  • Redactie
  • 25-01-2016
  • Uit
Carnaval barst los, ruim voor carnaval

SCHIEDAM - Carnaval laat nog twee weken op zich wachten, maar in Schiedam gaat het komend weekend al los.

Dan is er het Brandersgats Blaosfest in de Havenkerk, georganiseerd door De Rietzeilers. Een ontmoeting, een festival, op zaterdagavond met verschillende blaaskapellen en carnavalsverenigingen. "Een festival waar een goede sfeer en gezelligheid de muzikaliteit tot grote hoogte stuwt", aldus organisatoren.

Het Brandersgats Blaosfest is geen wedstrijd, maar de beste kapel kan wel met een wisseltrofee naar huis. De kapellen beoordelen elkaar, om uiteindelijk 'De cup met de Grote Oren' uit te kunnen reiken."Kapellen van elk niveau kunnen deelnemen, want de uitstraling, carnavaleskheid en het enthousiasme zijn net zo bepalend voor de einduitslag als de muzikaliteit." Het festival kent jaarlijks een groeiende belangstelling. "Iedere deelnemende kapel krijgt een stamtafel in de feestelijke zaal en zal heel de avond in de watten worden gelegd door gastheer, gastvrouw of gastkoppel." Doel: een feestelijke carnavalsavond.

Een dag later is er het jeugdcarnaval, 's middags ook in de Havenkerk. "Een ongekend kinderfeest, het grootste jeugdcarnaval in de regio." Alle Schiedammertjes zijn uitgenodigd om mee te doen: "Kom verkleed en feest gezellig mee."

In het echte carnavalsweekend is der dan de Grote Sleuteloptocht van Schiedam. "Een optocht dwars door de stad, met muziek en praalwagens." De optocht eindigt bij het oude stadhuis waar de Prins der Rietzeilers de stadssleutel over zal nemen van burgemeester Lamers. Verenigingen en individuen zijn nog welkom om aan te schuiven.

De tocht begint bij het Land van Belofte; verzamelen om twaalf uur, start om half een. De route daarna: Land van Belofte, Broersvest, Koemarkt, Hoogstraat, Grote Markt.