Categorieën

Service

Chinese havenkranen onder het vergrootglas

Chinese havenkranen onder het vergrootglas
Nieuws

Chinese havenkranen onder het vergrootglas

  • Redactie
  • 28-02-2024
  • Nieuws
Chinese havenkranen onder het vergrootglas


SCHIEDAM - Het onderzoek naar het mogelijke risico dat de Rotterdamse haven oploopt door gebruik van Chinese havenkranen, kost meer tijd. Dat liet het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weten.

De Nederlandse overheid onderzoekt in hoeverre de containerkranen, gemaakt door het Chinese bedrijf ZPMC, kunnen worden ingezet voor spionage.

Het Nederlandse onderzoek loopt achter op dat in de Verenigde Staten; daar besloot de regering Biden vorige week miljarden te gaan investeren in een eigen Amerikaanse industrie van kranenbouw. Nu nog worden ook daar de kranen van ZPMC volop gebruikt.

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat kondigde vorig jaar aan de risico's van het inzetten van de Chinese kranen in kaart te brengen. Dit in antwoord op Kamervragen. Antwoord zou er afgelopen najaar moeten zijn. Maar het werk kost meer tijd, laat het ministerie nu weten. Ook al omdat de materie ingewikkeld is en er meer ministeries bij betrokken zijn. Afronding van het onderzoek wordt niet binnenkort verwacht, zo luidt het nu. De programmatuur die de kranen aansturen en wellicht ook voor andere doelen kan worden ingezet, is volgens het ministerie maar een deel van het onderzoek. Dat zou breder gaan over de invloed van China in Rotterdamse en andere havens.