Categorieën

Service

Chinese internetreus 'bijna' naar Schiedam

Chinese internetreus 'bijna' naar Schiedam
Winkelen

Chinese internetreus 'bijna' naar Schiedam

  • Redactie
  • 15-01-2022
  • Winkelen
Chinese internetreus 'bijna' naar Schiedam

Met een robotwagentje worden de orders verzameld; afhalen gebeurt via afhaalterminals; foto's; Ochama


ROTTERDAM - De grote Chinese webverkoper JD.com komt naar Rotterdam, bijna naar Schiedam.

In de Vierhavenstraat, tussen de Big Shops achter het Marconiplein, opende de internetverkoper deze week onder de naam Ochama officieel zijn eerste afhaalwinkel. 

Ochama biedt zo’n beetje alles te koop aan wat een consument zich maar kan wensen: eten, kleding, elektronica, producten voor in huis of voor de persoonlijke verzorging. Het assortiment bestaat volgens het bedrijf nu uit zevenduizend artikelen. Wekelijks zou dat aantal moeten toenemen.

Ochama is een webwinkel; binnenlopen en iets kopen kan dus niet, ook al zijn vandaag de winkels in Schiedam en elders in het land na een wekenlange sluiting weer open. Bestellen doe je bij Ochama op internet. Met de optie de aankopen thuis te laten bezorgen of zelf af te halen, in de Vierhavenstraat, of in Leiden, waar de Chinese detailhandelaar sinds deze week een tweede winkel heeft. Bezorgen gaat ‘de volgende dag’, afhalen kan binnen een paar uur, bijvoorbeeld: bestellingen voor elf uur in de ochtend zijn af te halen vanaf drie uur in de middag. Overigens geldt als voorwaarde wel dat je ‘lid’ wordt van Ochama. Normaliter kost dat lidmaatschapsgeld, maar ter introductie van het nieuwe bedrijf is het nu gratis mogelijk lid te worden. Thuisbezorgen kost vier euro. Het bedrijf wil naar eigen zeggen omwonenden in een straal van drie tot vijf kilometer aan de shop te binden. Vanuit de Vierhavenstraat is dat 'alles tussen De Esch in het oosten, Schiedam in het westen en Zestienhoven in het noorden'.

Klanten die kiezen voor het afhalen van hun bestelling betreden volgens Ochama ‘een futuristisch ogende ruimte’. De showroom is voor de klant, en van daaruit is er zicht op het magazijn, waar robots, bestaande uit ‘armen’ en ook zelfrijdende wagentjes de bestellingen verzamelen en klaarzetten.

De winkel in Rotterdam-West is de eerste van JD.com in Europa. De websupermarkt van het bedrijf opende al eerder een winkel in Leiden, waar sinds enkele dagen dus ook het uitgebreidere assortiment is af te halen. Ook in Utrecht en Diemen vestigt Ochama zich. Operationeel directeur Mark den Butter van het bedrijf stelt dat JD deze vier locaties gebruikt om komend jaar de markt te onderzoeken. Elk afhaalpunt heeft een andere populatie in de omgeving. Klant- en transactiedata worden onderzocht voordat het bedrijf al dan niet tot verdere uitbreiding besluit.

Het grote Chinese bedrijf heeft Nederland gekozen om het concept te testen. “Nederlanders staan positief tegenover innovaties en hebben een sterk milieubesef”, stelt Butter. “We zijn de enige plek waar je verse kaas tegelijk bestelt met een stofzuiger. We richten ons primair op jonge gezinnen en millennials.”

De internetwinkel heeft een distributiecentrum in gebruik genomen in Berkel en Rodenrijs. Daar is 18.000 vierkante meter ‘bijna volledig geautomatiseerde’ magazijnruimte beschikbaar. Dertig medewerkers sturen de goederenstroom en de gang van zaken aan. Per dag kan Ochama er vijftienduizend bestellingen klaarzetten. De bestellingen gaan vanuit Berkel en Rodenrijs in kratten naar de vier afhaalpunten of in kartonnen dozen voor de thuisbezorging naar de klant.