Categorieën

Service

Coalitie: wees soepel met alcohol in galerie

Coalitie: wees soepel met alcohol in galerie
Uit

Coalitie: wees soepel met alcohol in galerie

  • Redactie
  • 09-09-2022
  • Uit
Coalitie: wees soepel met alcohol in galerie

Opening bij Open Art Exchange vorig jaar


SCHIEDAM - Blurring. Wie denkt aan vage beelden op internet of in de krant, zit mis. Het gaat om het mengen van een winkelfunctie en verkoop als in de horeca. Een flink deel van de Schiedamse gemeenteraad - de vijf fracties die de coalitie vormen - ziet dat daarmee in de stad problemen optreden en vraagt 'hun' college om opheldering.

"We waren onaangenaam verrast over recente berichten in de lokale pers over Schiedamse galerijhouders die, nadat een van hen een officiële waarschuwing ontving, geen alcoholische dranken meer durven te schenken bij evenementen in hun zaak", schrijven vertegenwoordigers van D66, VVD, DENK, PvdA en Progressief Schiedam.

Kort en goed komt het erop neer dat de vijf aan het stadsbestuur vragen om niet meer handhavend op te treden waar het alcohol in galerieën betreft. Want het was toch zo dat de raad in juli 2019 de motie 'Mengvormen winkel/horeca (blurring) aannam, ingediend op initiatief van D66 en Fractie Van Dijk?!

"In het coalitieakkoord 'Verder, voor een kleurrijke stad', dat onze fracties in juni jl. sloten, zijn afspraken gemaakt over het mogelijk maken van blurring (in een breed kader), maar ook over het kritisch kijken naar de prioriteiten van de Schiedamse handhavers", aldus vragenstellers. "De berichten die wij nu lezen, lijken strijdig te zijn met onze intenties en afspraken in het coalitieakkoord." En een artikel van de lokale omroep Schie met uitleg van het gemeentebestuur bracht hier ook niet echt duidelijkheid over.

Natuurlijk kunnen niet alle afspraken in het coalitieakkoord direct omgezet worden in beleid, zo beseffen de fracties ook wel. "Maar wij zijn van mening dat er mogelijkheden zijn om vooruitlopend daarop soepel om te gaan met bovenstaande kwestie." Daarom vragen zij B&W 'op korte termijn met de galeriehouders in gesprek te gaan en een oplossing te zoeken'. Eentje die in lijn ligt met de afspraken in het coalitieakkoord. Of uit te leggen waarom dat niet lukt. "Welke mogelijkheden ziet u in dit verband, om blurring mogelijk te maken, zolang het beleid op dit punt nog niet aangepast is?" Bovendien: de handhavers van de Lichtblauwe Brigade hebben wel wat beters te doen, toch?

Open Art Exchange

Hoogstraat 85, Schiedam

Meer over Open Art Exchange →