Daling in overslag in haven, groei in containers
- Redactie
- 21-02-2025
- Nieuws

SCHIEDAM - De overslag in de haven van Rotterdam is vorig jaar met 0,7 procent gedaald. De totale overslag kwam daarmee uit op 435,8 miljoen ton, ten opzichte van 438,8 miljoen ton in 2023. De teruggang zit hem vooral in minder overslag van kolen en ruwe olie. Groei is er in het containersegment.
Die nam, volgens het Havenbedrijf Rotterdam vooral als gevolg van toenemende consumentenuitgaven, met 2,8 procent toe tot in totaal 13,8 miljoen TEU. Een TEU is het volume van een container van twintig voet, zeg maar 'een kleine, halve container' zoals je die in de containerdepots en op vrachtwagens ziet.
Ook de overslag in de segmenten ijzererts en schroot, minerale olieproducten en overig droog massagoed nam toe.
Het Havenbedrijf heeft een sterk financieel jaar achter de rug. De stevige vermogenspositie stelt het Havenbedrijf in de gelegenheid fors te investeren in infrastructuur voor een toekomstbestendige haven. Zo is gestart met de bouw van Porthos, waarin kooldioxide moet worden opgeslagen. Verder investeerde het havenbedrijf naar eigen zeggen 'in het digitaal weerbaarder maken van de Rotterdamse haven' door de opzet van een landelijk cybersecurity platform.
Directeur Boudewijn Siemons van het havenbedrijf constateert terugkijken dat ook 'Rotterdam' in 'woelig internationaal vaarwater' terecht is gekomen. "Geopolitieke spanningen en regionale conflicten hadden impact op de wereldeconomie, wat zorgde voor onzekerheid op de markten. Economische groei in Europa bleef achter op andere regio’s en dat zien we terug in de overslag en de investeringen van het bedrijfsleven in de Rotterdamse haven. Ondanks de conflicten in de wereld hebben we als haven laten zien dat we veerkrachtig zijn en onverminderd blijven investeren in de haven van de toekomst."
Onlangs trok de Rotterdamse wethouder Robert Simons aan de bel - om niet te zeggen: luidde de alarmbel -, samen met gedeputeerde van Zuid-Holland Arne Weverling. Bedrijven in het havengebied kampen volgens hen met een serie van problemen, zoals een vol elektriciteitsnet, stikstofbeperkingen en hoge energiekosten. Daardoor stellen veel bedrijven hun investeringen inmiddels uit, aldus de twee. Simons: "Er heerst een steeds grotere negativiteit in de haven, zeker sinds de laatste stikstofuitspraak in december. Alle plannen zijn stilgevallen. Grote en kleine bedrijven zetten hun investeringen stil. Buitenlandse concerns en investeringsfondsen die hier aan de slag wilden, zoeken nu naar andere plekken. De situatie is dramatisch.”
Ondertussen maakten het havenbedrijf en de gemeente Schiedam deze week bekend ook de komende drie jaar samen te werken.