Categorieën

Service

Damen maakt met Mc Energy walstroom realiseerbaar

Damen maakt met Mc Energy walstroom realiseerbaar
Nieuws

Damen maakt met Mc Energy walstroom realiseerbaar

  • Redactie
  • 24-10-2022
  • Nieuws
Damen maakt met Mc Energy walstroom realiseerbaar

Foto: Damen/Mc Energy


SCHIEDAM - Damen Services, onderdeel van scheepsbouwer Damen, eigenaar van het voormalige Wilton Fijenoord, denkt een grote slag te slaan op weg naar het op grote schaal introduceren van walstroom. Het bedrijf gaat samenwerken met Mc Energy; de twee ondernemingen tekenden hier afgelopen week een samenwerkingsovereenkomst toe.

Zij gaan samen zogenaamde B-shore eenheden bouwen, verkopen en leasen. Deze 'vernieuwende walstroomoplossing' kan meerdere voltages verzorgen en schakelen tussen 50Hz en 60Hz netwerken. "Hierdoor kan ieder boordnet gekoppeld worden aan een lokaal beschikbaar netwerk", zo melden de twee. "De B-Shore vangt ook de eventuele instabiliteit van het lokale net op en verzorgt een veilige scheiding tussen wal en schip waardoor galvanische corrosie wordt gemeden." Verder bestaat er de mogelijkheid om een batterijpakket aan het apparaat te koppelen in het geval van een te zwakke, instabiele of beperkt functionerende walvoeding. "Een B-Shore S125 kan zelfs tegelijkertijd meerdere eenheden met een beperkt verbruik voorzien van walstroom", aldus de samenwerkingspartners.

Walstroom wordt door velen al lange tijd gezien als belangrijk middel in het voorkomen van uitstoot door schepen in de havens. In plaats van de generatoren van het schip te gebruiken, wordt met walstroom elektriciteit vanaf land aangeleverd. De schepen aan de kade kunnen zodoende hun generatoren en motoren uitzetten en de stroom nodig voor de scheepsapparatuur en de woonvertrekken van de bemanning vanaf het openbare net afnemen.

Veel Schiedammers hopen al jarenlang op realisatie van walstroom die daadwerkelijk leidt tot deze veranderingen in de praktijk. Zo kijken bewoners van de woningen rond de Wiltonhaven uit naar de dag dat zij van een ongestoorde nachtrust kunnen genieten als de scheepsmotoren in de haven uit staan.

Damen Services zegt een 'aanzienlijk aantal' eenheden op voorraad te willen gaan houden; de eerste B-Shore wordt naar verwachting komende lente geleverd.