Categorieën

Service

DCMR-directeur vreest gifwolk over Schiedam

DCMR-directeur vreest gifwolk over Schiedam
Nieuws

DCMR-directeur vreest gifwolk over Schiedam

  • Redactie
  • 21-02-2023
  • Nieuws
DCMR-directeur vreest gifwolk over Schiedam

Foto: Pro Rail


SCHIEDAM - Bij de Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond maakt men zich zorgen over opslag en transport van ammoniak. Die kan ook voor Schiedam forse risico's opleveren.

Directeur Daan Molenaar, directeur vergunningverlening van de DCMR, stelt vandaag in de krant NRC dat 'de normen voor grootschalige ammoniakopslag' verouderd zijn en transport van de stof 'op risicovolle wijze' plaatsvindt. Ammoniak gaat denkelijk een belangrijke rol spelen in de energietransitie, omdat er waterstof mee kan worden gemaakt.

NRC schetst het beeld van een fors groeiende opslag van ammoniak, met name in het Rotterdamse havengebied. Plus alle transport die daarbij komt kijken. Dat gaat per schip, trein of vrachtwagen.

Volgens Molenaar is er nu in het Rotterdamse havengebied capaciteit voor de opslag van zo'n vijftienduizend kubieke meter ammoniak. "In de toekomst gaat het om miljoenen." De DCMR-directeur maakt zich zorgen over een gebrek aan coördinatie bij die groei. "Niemand heeft ooit de vraag beantwoord; waar willen we dit een plek geven? In welke hoeveelheden en onder welke voorwaarden? Willen we dat misschien geconcentreerd hebben op één plek? Hoe gaan we het veilig transporteren?"

Molenaar vreest dat het transport versnipperd raakt, met alle gevolgen van dien. "Hoe meer ammoniak wordt getransporteerd, hoe meer risico. Bij grootschalige ammoniakopslag heb je het zo over honderdduizend treinwagons per jaar. Dat is een nachtmerrie." Hij wijst daarbij op het ongeluk met een ammoniaktrein in Servië op Tweede Kerstdag. De aanleg van transportleidingen is volgens Molenaar hard nodig.

Al met al zijn de ontwikkelingen goed nieuws, stelt hij, omdat het toont dat de energietransitie op stoom komt. "Maar", zo stelt Molenaar, met zijn kantoor in Schiedam, "als er straks een ammoniakopslag scheurt en er komt een gifwolk over Schiedam heen, ben je het draagvlak helemaal kwijt. En je energie."