Categorieën

Service

De Grutto vijftig jaar

De Grutto vijftig jaar
Uit

De Grutto vijftig jaar

  • Redactie
  • 21-05-2018
  • Uit
De Grutto vijftig jaar

Foto's: De Grutto


SCHIEDAM - De Grutto bestaat vijftig jaar. Het natuurkampeerterrein van het Nivon in Midden-Delfland, tussen Delft en Schiedam, viert dat komende zondag.

Bezoekers kunnen dan kennismaken met 'een oase van rust', midden in de Randstad. Het kampeerterrein ligt in het weidelandschap rond Schipluiden en biedt 25 kampeerplaatsen, waarvan vijf stuks geschikt voor toercaravans en buscampers. Vrijwilligers beheren het terrein.

Op 27 mei zijn er van twaalf tot vier activiteiten voor volwassenen en kinderen, zoals een rondleiding naar de Rietput, weidevogels kijken, een kampvuur en muziek. Vanwege de vijftigste verjaardag verschijnt ook een jubileumboek over het Nivon-terrein. Een oude schuur van een gesloopte boerderij was het vertrekpunt. Daarin werden een verblijfsruimte, wasruimten en toiletten gemaakt. Iedereen met een kampeerbewijs kon voor weinig geld komen kamperen en Nivon-leden kregen korting.

Toen De Grutto 25 jaar bestond (1993) dreigde de gemeente Delft met een nieuw bestemmingsplan De Grutto te verplaatsen naar het nieuw aan te leggen Abtswoudse Bos. Hiertegen is met succes bezwaar gemaakt. In 2004 kwam De Grutto door een grenswijziging op het grondgebied van de gemeente Midden-Delfland terecht. Omdat de oude schuur begon te verzakken is een nieuwbouwplan gemaakt, dat in 2005 is gerealiseerd. De houten behuizing die toen is neergezet, biedt de kampeergasten meer comfort.

Behalve kampeerders van verder weg zijn er ook veel gasten uit de omgeving, die voor een paar dagen rust en natuur de weg naar het natuurkampeerterrein weten te vinden. De Grutto is goed aangesloten op het uitgebreide fietsknooppunten- en wandelroutenetwerk door het polder- en weidelandschap van Midden-Delfland. De toegang tot het kampeerterrein ligt tussen de fietsknooppunten 59 en 63 en de wandelknooppunten 55 en 18. De Grutto is open van 1 april tot 1 november.