Categorieën

Service

Delfland beperkt schutten voor recreatievaart

Delfland beperkt schutten voor recreatievaart
Nieuws

Delfland beperkt schutten voor recreatievaart

  • Redactie
  • 19-07-2022
  • Nieuws
Delfland beperkt schutten voor recreatievaart

SCHIEDAM - Het Hoogheemraadschap Delfland beperkt het openen van de Buitensluis in Schiedam voor de pleziervaart. Dit vanwege 'een dreigend tekort aan zoet (doorspoel)water'.

Het waterschap heeft hier gisteren toe besloten. Ook de kleine sluis van de Parksluizen in Rotterdam en de Vlaardinger Driesluizen gaan minder vaak open en dicht. 

Delfland vraagt particulieren verder zo min mogelijk water te gebruiken. Dit ook om een zoetwatertekort te voorkomen. Een tuin zou alleen besproeid moeten worden als het echt nodig is, en dan in de avonduren.

Volgens Delfland is 'de maximale aanvoer van zoetwater bereikt' in onze regio. "Door de aanhoudende droogte, warme temperaturen en lage rivierstanden, neemt de hoeveelheid zout water in het gebied van Delfland toe." Verzilting dreigt zodoende. Een beperking van het schutten voor de recreatievaart moet de inlaat van zout water beperken. Het hoogheemraadschap heeft in dit verband code Geel afgegeven, wat betekent dat er een tekort aan zoetwater dreigt.

De genoemde sluizen gaan vanaf donderdagochtend nog maar eens per twee uur open, gedurende de vaste openingstijden.

Momenteel voert Delfland maximaal aan vanuit het Brielse Meer, zo legt het waterschap uit. Regionaal is op 13 juli besloten extra water aan te voeren, de zogeheten Klimaatbestendige Wateraanvoer (KWA). Dit betekent dat Delfland via een stelsel van watergangen, stuwen en gemalen vanaf volgende week extra zoetwater ontvangt vanuit het Hoogheemraadschap van Rijnland. Dit water wordt deels gebruikt om in de zoetwaterbehoefte van Delfland te voorzien. Een deel wordt doorgevoerd naar het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard. De KWA is sinds gisteren in werking en het extra zoetwater bereikt woensdag Delfland. "Met de aanvoer van water uit het Brielse Meer en via de KWA, is het maximum bereikt van de aanvoer van extra zoet water voor ons gebied", aldus het waterschap.

"Ondanks deze aanvoer wordt nog steeds een tekort aan zoetwater verwacht vanwege de oplopende zoutindringing. Die is de afgelopen dagen verder toegenomen en is bij de sluizen nu al hoog." Een voorspelling over de nabije toekomst in deze, wil Delfland niet afgeven. "Gezien de weersverwachtingen (aanhoudende droogte en hoge temperaturen) en de snelle daling van de rivierafvoer van de Rijn, zijn verdere maatregelen niet uitgesloten. Bijvoorbeeld verdere beperkingen bij de sluizen."