Categorie├źn

Service

Dertien procent Schiedamse ondernemers vreest toekomst

Dertien procent Schiedamse ondernemers vreest toekomst
Nieuws

Dertien procent Schiedamse ondernemers vreest toekomst

  • Redactie
  • 08-07-2021
  • Nieuws
Dertien procent Schiedamse ondernemers vreest toekomst

SCHIEDAM – Dertien procent van de Schiedamse ondernemers is ‘zeer somber’ over de toekomst van het bedrijf.

Dat stelde wethouder Marcel Houtkamp in gesprek met de gemeenteraad. Robert Berns van Christen Unie – SGP had hem uitdrukkelijk gevraagd naar de situatie in het Schiedamse bedrijfsleven in Coronatijd.

Het beeld onder de ondernemers is volgens de wethouder zeer wisselend. “Het toeval is dat we, misschien twee maanden geleden, onze periodieke ondernemerspeiling hebben gehouden. Daar is heel concreet gevraagd naar, samengevat, de Corona-ervaringen.”

Er zijn volgens de wethouder ‘retailers die een topjaar hebben gehad.’ Maar er zijn er ook die het water tot de lippen komt. “Op de belangrijkste vraag: vrees je voor je bedrijf?, zegt dertien procent van de Schiedamse ondernemers, klein en groot – maar ik vermoed dat we dat vooral moeten zoeken in mkb/retail ‘zeer somber’ te zijn. Naarmate de somberheidscategorie vermindert, zie je de percentages veranderen. Maar er is, zeg maar dertien procent van de Schiedamse ondernemers dat vreest voor het voortbestaan.”

“Ik heb samen met de burgemeester en andere collegeleden gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van ondernemers en dat wisselende beeld wordt daarin wel bevestigd. Er zijn retailers die hebben echt een topjaar gehad en komen daar ook vrolijk voor uit; er zijn ook retailers, zeker in de niet-essenti”ele sectoren, die er slecht voorstaan, maar ook creatief aan de gang gaan.”

De gemeente probeert daar volgens Houtkamp op in te spelen. “We bieden aan, waar dat binnen onze mogelijkheden ligt, om bij te staan. Als concreet voorbeeld kan ik zeggen dat het college, in overleg met de MRDH, middelen van die kant heeft gekregen, en zelf met wat co-financiering, twee regelingen in het leven heeft geroepen om Schiedamse ondernemers – met name mkb/retail – in de gelegenheid te stellen om met name de digitalisering van hun bedrijfsvoering op een hoger peil te brengen. De praktijk laat zien dat daar nog een wereld te winnen is.”

Overigens zei 54 procent van de ondervraagden in de rondvraag over de Coronacrisis: ‘ik heb er niets van gemerkt’.