Categorie├źn

Service

Vijfsluizen krijgt weer bedrijveninvesteringszone

Vijfsluizen krijgt weer bedrijveninvesteringszone
Nieuws

Vijfsluizen krijgt weer bedrijveninvesteringszone

  • Redactie
  • 14-04-2022
  • Nieuws
Vijfsluizen krijgt weer bedrijveninvesteringszone

Deel van bedrijvenpark Vijfsluizen; foto: Ping Properties


SCHIEDAM - Vijfsluizen heeft weer een bedrijveninvesteringszone. De ondernemers van het bedrijventerrein stemden voor de nieuwe invoering van een dergelijke zone. 

Gezamenlijk zullen zij de komende vijf jaar investeren in de kwaliteit van het bedrijventerrein. De gemeente stelt hiervoor een heffing in en keert de opbrengst uit aan de stichting Ondernemersfonds Vijfsluizen. Die zal de activiteiten namens de ondernemers uitvoeren.

Wethouder Antoinette Laan: “Ik ben blij dat er weer een BIZ in Vijfsluizen komt. Vijfsluizen is een mooi voorbeeld van hoe een heel gebied een positieve uitstraling krijgt als ondernemers de krachten bundelen. Er wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de gemeentelijke doelstellingen in het verbeteren van het vestigingsklimaat.” 

Tussen 2009 en 2019 kende Vijfsluizen al eerder een bedrijveninvesteringszone (BIZ). Het was in 2009 het eerste bedrijventerrein in Nederland dat aan de slag ging met een eigen ondernemersfonds. Zodoende werd onder meer gezorgd voor camerabewaking en extra aandacht voor het groenonderhoud op het terrein. “Dit heeft er mede toe geleid dat ondernemers die in het gebied actief zijn, de uitstraling en de sociale veiligheid van Vijfsluizen hoog waarderen. Voor de gemeente Schiedam zijn de behaalde resultaten van destijds reden geweest om ook het nieuwe initiatief te steunen”, zegt wethouder Laan.

Een voorwaarde om een BIZ te kunnen starten is een positieve draagvlakmeting. Wanneer minimaal de helft van de ondernemers een stem uitbrengt, waarvan twee derde ‘voor’ stemt, is de BIZ een feit. Pieter Sneep, voorzitter van de stichting Ondernemersfonds Vijfsluizen: “Met een opkomst van 67 procent hebben ruim voldoende ondernemers gestemd. Van die ondernemers heeft 80 procent een stem uitgebracht vóór de BIZ. Ik ben blij dat we de komende vijf jaar weer samen investeren in de uitstraling en de verduurzaming van het bedrijventerrein.’’

De stemming was extra spannend omdat de draagvlakmeting in 2019 niet succesvol was. “De ondernemers waren op dat moment zo gewend geraakt aan de BIZ, dat iedereen dacht dat het draagvlak toch wel gehaald zou worden", aldus Sneep. "Deze keer hebben we niets aan het toeval overgelaten.’’ 

Een BIZ is een afgebakend gebied, bijvoorbeeld een winkelgebied of een bedrijventerrein, waarbinnen ondernemers gezamenlijk investeren in de kwaliteit van hun bedrijfsomgeving. De activiteiten van een BIZ zijn aanvullend op die van de gemeente. Bij voldoende draagvlak betalen alle ondernemers mee. In 2020 kreeg oprichting van een dergelijke zoen in het Schiedamse winkelhart onvoldoende steun van de ondernemers.

Zie ook dit artikel.