Categorieën

Service

Dichterlijke inzet Schiedammers zorgt voor lichtpuntjes

Dichterlijke inzet Schiedammers zorgt voor lichtpuntjes
Uit

Dichterlijke inzet Schiedammers zorgt voor lichtpuntjes

  • Redactie
  • 03-05-2020
  • Uit
Dichterlijke inzet Schiedammers zorgt voor lichtpuntjes

SCHIEDAM - De oproep aan Schiedammers om hun dichterlijke inborst te laten spreken in moeilijke Coronatijden, heeft tientallen van hen verleid dat te doen.

En wel zo concreet dat ze een gedachte, een aforisme, een paar mooie of grappige zinnen of een compleet gedicht instuurden naar stadsdichter Yvette Neuschwanger en haar partner Anouk van Mil, die een oproep deden. Zij ontvingen 84 inzendingen.

Die respons verraste de twee dames. Hun oproep noemden ze 'Dichtpuntjes in Schiedam'. Het idee van de stadsdichter en de ontwerpster was om het straatbeeld op te fleuren met dichtregels van Schiedammers, voor een lichtpuntje op de dag voor velen te zorgen.

“Op die manier willen we in deze gekke tijden anderen inspireren, even anders laten kijken of een glimlach op het gezicht brengen", aldus Neuschwanger. "Lichtpuntjes in de stad brengen. Of in dit geval dichtpuntjes!” Het Literair Gezelschap Schiedam adopteerde het idee en ondersteunt het project financieel.

“De dichtregels die we hebben binnengekregen waren behoorlijk gevarieerd”, aldus Van Mil. Het maakte de keus lastig. “We zijn gehouden aan een bepaalde vorm: kort én krachtig, circa twee regels, en we hebben een duidelijk doel voor ogen. Daar hebben we bij de selectie kritisch naar gekeken: inspireert het? Bezorgt het je een glimlach? Is het echt een Dichtpuntje te noemen? Daar hebben we ons vooral door laten leiden”. 

“Naast variatie in stijl en vorm was het ook leuk te zien dat er ook door heel veel verschillende mensen dichtregels zijn ingestuurd”, vertelt Neuschwanger. “Vanuit Schiedam, maar ook vanuit omliggende steden. Inwoners van Vlaardingen bijvoorbeeld, die het zo’n leuke actie vonden. Doordat sommige inzenders hun leeftijd hebben vermeld in de mail, weten we dat van jong tot oud heeft meegedaan. We hebben een inzending van een meneer van maar liefst 88 jaar ontvangen. Maar ook een regel van een meisje van drie jaar oud. Haar moeder heeft haar - onbedoeld poëtisch maar oh zo mooie - uitspraak naar ons gestuurd. Zo tof! ”

“We zijn niet alleen overweldigd door het aantal inzendingen”, aldus Van Mil. “Ons enthousiasme over de dichtpuntjes bleek zó besmettelijk, dat we heel veel leuke extra’s aangeboden kregen. Zo bood Centercom, die de reclameborden exploiteert, ons aan om de dichtpuntjes gratis een week langer te laten hangen. En drukkerij Segers stelt kosteloos vijf A3-posters van ieder dichtpuntje ter beschikking. Zo kunnen we niet alleen de inzenders van de winnende dichtregels ieder een eigen poster geven, we gaan nu in de week van 14 mei nog meer kleinere Dichtpuntjes verspreiden over Schiedam.”

De Dichtpuntjes zijn vanaf 14 mei twee weken lang in de stad te zien.

PS. Dit artikel is na eerste plaatsing aangepast; er is sprake van 84 inzendingen, geen 84 inzenders.