Categorieën

Service

Dilan viel wat mij betreft door de mand

Dilan viel wat mij betreft door de mand
Politiek

Dilan viel wat mij betreft door de mand

  • Silvia Borsboom
  • 26-09-2023
  • Politiek
Dilan viel wat mij betreft door de mand

Dilan Yeşilgöz-Zegerius was in juni in Schiedam om De Steigers in de Dwarsstraat te openen


COLUMN - Ben ik overdreven kritisch? Naar de politiek? Vorige week was ik nogal pissig op Lilian Marijnissen, die automobilisten geld wilde toegeven. Natuurlijk ging een meerderheid van de Tweede Kamer daarin mee; geld weggeven is altijd goed voor een paar stemmen. 

Nu moet ik even mijn gram kwijt over Dilan Yeşilgöz. Ze deed het goed hoor, de minister van Justitie, van de week in College Tour. Ook al heeft ze het als Ajax-fan momenteel moeilijker dan wij, haha. Haar ‘bemoei je ermee’ als advies aan de studenten mocht er zijn.“We leven in een schitterend land, ook al valt er nog een heleboel te verbeteren. Doe wat je kan op jouw manier, op jouw plek.”

En ook haar stoere antwoord op de vraag van Twan Huys waarom bedreigingen haar niet stoppen in haar werk mocht er zijn: “Omdat ik me niet laat intimideren.” Dat was krachtig, zoals je dat van een minister die gaat over recht en orde verwacht.

Maar toen was ze al door de mand gevallen. Voor mij tenminste, als premiers-kandidaat (is daar geen vrouwelijke woord voor, trouwens, ‘premier’?). Huys vroeg in een rijtje vragen, om haar te testen, of ze wist wat de hoogte van een bijstandsuitkering voor een alleenstaande is. De hoogte van de studiebeurs wist te feilloos te noemen, maar bij de bijstand zat ze er flink naast: 1800 euro, zei ze. Vind me kinderachtig of hardvochtig, maar van iemand die dit land mede bestuurt, kan ik zo’n antwoord niet hebben. Als je zo buiten de realiteit leeft die honderdduizenden in dit land leven…. ja, dan kan je wat mij betreft geen minister-president worden.