Categorieën

Service

Directeur Von Bönninghausen stopt bij Jenevermuseum

Directeur Von Bönninghausen stopt bij Jenevermuseum
Uit

Directeur Von Bönninghausen stopt bij Jenevermuseum

  • Redactie
  • 22-05-2024
  • Uit
Directeur Von Bönninghausen stopt bij Jenevermuseum

Von Bönninghausen spreekt zijn gasten toe, bij gelegenheid van de Branderswijn 2023, afgelopen september; foto: Liesbeth van Duijn


SCHIEDAM - Diederik von Bönninghausen stopt als directeur bij het Nationaal Jenevermuseum Schiedam. Hij legt komende zomer, na drie jaar in functie, zijn werk als leidinggevende van het museum neer.

Zijn belangrijkste motief voor die stap is zijn gezin. "Binnen een paar weken komt er een tweetal Schiedammertjes bij. Ik kijk daar erg naar uit en kies er dan ook voor om echt beschikbaar te zijn voor mijn gezin", aldus Von Bönninghausen.

Onder zijn leiding heeft het Jenevermuseum in de afgelopen drie jaar, 'ondanks uitdagende omstandigheden door de Coronapandemie', belangrijke successen geboekt, zo stelt het museum zelf. Het . Het bezoekersaantal herstelde zich van de dip en kwam afgelopen jaar uit op zo’n dertigduizend, waarmee het terug is op het niveau van het recordjaar 2019. Ook de groep vrijwilligers, onmisbaar voor de voortgang in het museum, groeide. Dat zijn er nu 42, fors meer dan eerder.

Andere wapenfeiten van de directeur waar het museum met plezier op terugkijkt, zijn onder meer diverse spraakmakende tentoonstellingen en evenementen, zoals het Jeneverfestival en de tentoonstelling 'Blauw van de Jenever' met Delfts blauwe keramiek uit de eigen collectie. Ook werd de aankleding van museummolen De Walvisch sterk verbeterd. "Daarnaast is een begin gemaakt met de verbetering van de governance, is de collectieregistratie gestaag voortgezet en zijn de eigen inkomsten, bijvoorbeeld uit de slijterij, sterk gestegen."

"Diederik heeft in een roerige periode het museum met een vaste koers door de pandemie geloodst", aldus Foort van Oosten, voorzitter van het bestuur van het museum. "Onder zijn hoede is het museum versterkt en zijn de fundamenten gelegd voor een bloeiende toekomst."

Er volgt nog een feestelijk afscheid van de directeur als deze 'uit de luiers' is.