Categorieën

Service

Doodgeboortes mogelijk door ontsteking vanwege Corona

Doodgeboortes mogelijk door ontsteking vanwege Corona
Gezond

Doodgeboortes mogelijk door ontsteking vanwege Corona

  • Ingezonden/Diewertje Koster
  • 02-12-2021
  • Gezond
Doodgeboortes mogelijk door ontsteking vanwege Corona

INGEZONDEN - Betty Franke, Schiedams verloskundige werkzaam in praktijk Aleida, schrok eerder deze week ook van berichten over het overlijden van baby's in de buik omdat de moeders Corona hebben opgelopen. Zij zet hieronder de zaak op een rijtje, verwoord door Diewertje Koster.

"Bij zwangere vrouwen die besmet raken met het Coronavirus, kan in uitzonderlijke gevallen de ongeboren baby overlijden in de tweede helft van de zwangerschap. Het overlijden is te wijten aan de placenta die wordt beschadigd door het virus.

Dit bevestigt gynaecoloog Sam Schoenmakers van het Erasmus MC in een artikel van de Volkskrant. Sinds juli 2021 zijn er dertien doodgeboortes in Nederland te linken aan een beschadigde placenta, veroorzaakt door het Coronavirus. Deze zwangere vrouwen waren niet gevaccineerd.

Onderzoek eerste Coronagolf

Schoenmakers en zijn collega’s hebben begin dit jaar placenta’s onderzocht van 36 zwangere vrouwen die besmet raakten met het Coronavirus tijdens de eerste Coronagolf. 24 Placenta’s lieten een abnormale placenta zien en vier placenta’s waren zelf besmet met het Coronavirus en lieten een unieke combinatie van afwijkingen zien, waardoor de placentafunctie werd verstoord. Hierdoor wordt de omgeving van de baby aangetast wat kan leiden tot doodgeboorte. Het is opmerkelijk dat de zwangere vrouwen vaak lichte Coronaklachten hadden.

Deze bevindingen zijn meegenomen in het onderzoek naar de dertien onverklaarbare doodgeboortes vanaf juli. “Sinds juli dit jaar hebben zij alle dertien onderzochte doodgeboortes van baby’s van vrouwen zonder ernstige ziekteverschijnselen kunnen toewijzen aan door Corona beschadigde placenta’s”, schrijft de Volkskrant.

Vaccineren

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) en de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) roepen zwangere vrouwen op zich te laten vaccineren. Schoenmakers kan niet verzekeren dat vaccineren ongeboren baby’s beschermt, maar het beschermt wel tegen Corona. Daarnaast kunnen zwangere vrouwen zelf ook ernstig ziek worden door Corona, waardoor al eerder het advies was om je te laten vaccineren als zwangere vrouw. Buitenlands onderzoek bevestigt dat zwangere vrouwen een ernstiger verloop kunnen krijgen bij Corona. Ook komt naar voren dat vaccineren geen schade toebrengt aan de zwangere vrouw of haar ongeboren kind. Dit geldt ook voor vrouwen die zwanger willen worden.

Bij verloskundigenpraktijk Aleida gaan wij mee met de adviezen van onze beroepsvereniging en geven we het vrijblijvende advies aan zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren. In Schiedam zijn er meerdere locaties waar je ook zonder afspraak naar binnen kan lopen voor een vaccinatie, te vinden op: www.ggdrotterdamrijnmond.nl/prikkenzonderafspraak."

Je kunt voor vragen terecht bij je verloskundige of bij de ‘vaccinatie twijfel telefoon’ van het EMC, T: 010-7041500 (op woensdag en vrijdag van 8.30u tot 13.30u).