Categorieën

Service

Drie jaar geëist tegen Schiedammer verdacht van overval

Drie jaar geëist tegen Schiedammer verdacht van overval
112

Drie jaar geëist tegen Schiedammer verdacht van overval

  • Redactie
  • 03-07-2024
  • 112
Drie jaar geëist tegen Schiedammer verdacht van overval

SCHIEDAM/ZWOLLE - Tegen een 25-jarige Schiedammer is dinsdag drie jaar cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De man wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij een gemaskerde overval van een veilinghuis in Zwolle.

Twee gemaskerde mannen plegen op 23 november 2023, op klaarlichte dag, een brute overval op een veilinghuis in het centrum van Zwolle. Ze slaan met een moker de etalageruit kapot en graaien in luttele seconden voor duizenden euro’s aan dure sieraden weg, die in de etalage uitgestald liggen voor winkelend publiek. De eigenares rent naar buiten en gaat één van de overvallers met een kruk te lijf, maar ze wordt hardhandig weggeduwd en komt ten val. De overvallers gaan er op een scooter vandoor. Eén van die mannen komt uit Schiedam. De Schiedammer heeft deze overval als enige bekend.

Na de overval volgt een korte rit op een vluchtscooter. Een derde verdachte wacht het duo op. Hij heeft ervoor gezorgd dat twee vluchtauto’s klaar staan, gooit een vloeistof over de scooter om sporen uit te wissen en stapt met de buit (die tot op de dag van vandaag spoorloos is) in de auto van een vrouwelijke medeverdachte. Zij hebben op dat moment een relatie. Op de achterbank zitten twee kleine kinderen, één van hen een zuigeling van nog geen maand oud. Volgens de officier van justitie is dit bedoeld als dekmantel: “Ik neem het de man en vrouw zeer kwalijk dat ze jonge kinderen mee op pad namen. Alsof het hier ging om een normaal familie-uitje.”

De twee overvalplegers stappen in een tweede voertuig dat gereed staat, waarin al twee andere personen zitten, ook medeverdachten die zich vandaag voor de rechtbank moeten verantwoorden. Op een toerit van de N50 in Kampen weet de politie, na een achtervolging waarbij onder meer een helikopter wordt ingezet, dat voertuig tot staan te brengen. De vier inzittenden worden aangehouden.

Onderzoek leidt uiteindelijk ook naar de andere twee verdachten. Het OM eist drie jaar gevangenisstraf, waarvan in twee gevallen, waaronder de Schiedammer, zes maanden en één geval vier maanden voorwaardelijk tegen de drie verdachten die zich schuldig hebben gemaakt aan het plegen van de overval zelf.

Voor de drie anderen geldt dat het OM medeplichtigheid bewezen acht. Tegen de vrouwelijke verdachte eist het OM 1,5 jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De twee andere medeplichtigen hoorden beiden 15 maanden, waarvan drie voorwaardelijk tegen zich geëist. “Duidelijk mag zijn dat we hier niet te maken hebben met een impulsdelict”, aldus het OM. “Het gaat hier om een planmatige samenwerking door een groep personen.” De rechtbank doet over twee weken uitspraak.