Categorieën

Service

DSW-bestuurder: 'Honderdvijftig euro hogere premies is echt onzin'

DSW-bestuurder: 'Honderdvijftig euro hogere premies is echt onzin'
Gezond

DSW-bestuurder: 'Honderdvijftig euro hogere premies is echt onzin'

  • Redactie
  • 09-09-2020
  • Gezond
DSW-bestuurder: 'Honderdvijftig euro hogere premies is echt onzin'

Aad de Groot


SCHIEDAM - De klanten van DSW hoeven niet te rekenen op een verhoging van de premie van hun ziektekostenverzekering met honderdvijftig euro. Dit zegt bestuursvoorzitter Aad de Groot voor de camera van Schie TV. Gezondheidseconomen gaven eerder deze zomer aan te rekenen op een dergelijke verhoging, met name als gevolg van de kosten van de bestrijding van de gevolgen van de Coronapandemie. Sommigen zeiden zelfs uit te gaan van 250 euro verhoging.

"Wat is geroepen door een aantal hoogleraren, dat de premie voor volgend jaar met honderdvijftig euro op jaarbasis omhoog gaat, daar geloof ik niet in", aldus De Groot. Hij kan namens DSW nog niet in detail treden, omdat het kabinet in de Miljoenennota in de regel nog enkele zaken presenteert die de verzekeraar meeneemt in de bepaling van zijn tarief. DSW komt daarom sinds jaar en dag met zijn premie op 'de vierde dinsdag van september'. "Maar ik durf u wel te zeggen dat die 150 euro eigenlijk onzin is", aldus De Groot.

Het verschil in de bevindingen van de wetenschappers en de verzekeraar zit hem erin dat de economen er vanuit zijn gegaan dat alle kosten die door partijen in de gezondheidssector zijn gemaakt als gevolg van de Coronacrisis, door hogere premies gedekt moeten worden.

Volgens De Groot zijn er behalve meerkosten echter ook 'minderkosten' voor bijvoorbeeld de ziekenhuizen. Op andere disciplines dan de Coronabehandeling is er door ziekenhuizen minder zorg geleverd. Een verzekeraar als DSW zal dat ten dele compenseren, omdat de ziekenhuizen immers moeten voortbestaan. "Maar een nieuwe heup of knie, die zijn minder gezet. De kosten van materialen gaan we dus niet betalen."

Volgens De Groot vallen de extra kosten voor een groot deel weg tegen de minderkosten, dusdanig dat een premieverhoging van honderdvijftig euro niet nodig zal zijn.

PS.  Na eerste plaatsing is dit artikel gewijzigd. De Groot is formeel geen directeur maar bestuursvoorzitter.