Categorieën

Service

DSW-premie 11,50 euro per maand omhoog

DSW-premie 11,50 euro per maand omhoog
Gezond

DSW-premie 11,50 euro per maand omhoog

  • Redactie
  • 26-09-2023
  • Gezond
DSW-premie 11,50 euro per maand omhoog


SCHIEDAM - DSW verhoogt volgend jaar de premie van de basisziektekostenverzekering met 11,50 euro. Het tarief wordt in 2024 dan 149 euro. 

De Schiedamse ziektekostenverzekeraar baalt zelf van deze forse prijsverhoging, geeft directeur Aad de Groot aan. Het gaat om de grootste premiestijging sinds de Zorgverzekeringswet in 2006 werd ingevoerd. “DSW luidt de noodklok en is van mening dat de grenzen van de betaalbaarheid van de zorg bereikt zijn”, zo becommentarieert de zorgverzekeraar zelf bij de presentatie van de nieuwe jaarpremie. 

De afgelopen vijf jaar is de gemiddelde zorgpremie onafgebroken gestegen. “Deze premiestijgingen zijn op lange termijn niet meer houdbaar. Ze zullen leiden tot een nog grotere druk op de solidariteit, meer zorgmijders en tot een groeiende gezondheidskloof”, aldus De Groot. Deze ontwikkeling vraagt volgens hem om ‘fundamenteel andere keuzes in de manier waarop we ons zorgstelsel vormgeven’.

Waar DSW andere jaren met regelmaat inteerde op zijn reserves om de premie te drukken (zoals dit lopende jaar, toen de verzekeraar ruim twee euro per maand per premiebetaler uit zijn reserve bijlegde), doet het dat in 2024 niet. “Gelet op de huidige reservepositie van DSW is er geen ruimte de reserves in 2024 opnieuw af te bouwen.”

Zie ook dit interview met Aad de Groot.

DSW concretiseert de zorgen over de betaalbaarheid van de zorg door zelf een voorbeeld te stellen en geen geld uit te geven aan extra reclame om extra ‘klanten’ te werven in de overstapperiode. “Wij roepen alle andere zorgverzekeraars op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en te stoppen met concurreren op onderdelen die geen meerwaarde voor de zorg bieden.”