Categorieën

Service

Duikersteam haalt werkende telefoon boven water

Duikersteam haalt werkende telefoon boven water
Nieuws

Duikersteam haalt werkende telefoon boven water

  • Redactie
  • 18-09-2022
  • Nieuws

SCHIEDAM - Een opmerkelijk staaltje vrijdag op de Maasboulevard. Daar haalden hobbyduikers een mobiele telefoon uit het water. En, niet onbelangrijk: het apparaat functioneerde nog.

Het Recovery Divers Team wordt gevormd door een klein tiental duikers en kantwachten. Ze zijn te vragen als er een duikklus is - buitenboortmotoren die gezonken zijn, drones te water en ook sieraden die in het water zijn verloren - en als het ze past zijn ze dus niet te verlegen om ook een telefoon op te duiken.

Vrijdag werd hun hulp ingeroepen door een groep jongeren die in Schiedam een vaartochtje maken en daarbij een telefoon zijn verloren. Het gaat om een Iphone 11. "Waterdicht", zo weten de duikers, "maar niet voor lang."

Het team doet zelf verslag: "De bodem is twee meter van het wateroppervlak verwijderd, dus niet veel druk. Maar, je voelt 't al aankomen: opkomend water en springtij, voordat we er kunnen zijn is het al vier meter." 

De duikers doen wat ze altijd doen: eerst contact met de bevoegde autoriteiten: "Rondje havenmeesters (want er zijn er meerdere) en inpakken, op naar Schiedam."

"Om acht uur staat een groep Belgische studenden ons al op te wachten, evenals de havenmeesters, want dit willen ze toch wel eens zien. Eerst even kijken bij de steiger en het verhaal aangehoord. Tussen de boot en de steiger en ze hebben een ankerlijn laten zakken voor de locatie. Helaas hebben ze zelf ook al gedoken, dus er is wel kans op wat verstoring."

De duikers van Recovery Divers Team gaan aan het werk. "Na vijftien minuten komt Rob boven, zonder telefoon. Even overleg en we maken de zoekcirkel wat groter, waarschijnlijk hebben de mannen tijdens hun eigen poging de telefoon per ongeluk verder weg geschopt. Daar sta je dan als kantwacht, natter dan Rob, want die heeft een droogpak aan en ligt in water van 21 graden."

Dan: "We zien de lamp weer dichterbij komen en ik zie de telefoon in zijn hand. Onze nieuwe Belgische vrienden staan te springen, door de aanrakingen licht het scherm op: hij doet het ook nog! Weer een mooie recovery en weer een verhaal voor onder de kerstboom."