Categorieën

Service

Eerste solotentoonstelling van AiRich bij museum

Eerste solotentoonstelling van AiRich bij museum
Uit

Eerste solotentoonstelling van AiRich bij museum

  • Advertorial
  • 27-11-2023
  • Uit
Eerste solotentoonstelling van AiRich bij museum

AiRich, Your Mother III, 2023, fotografie, collage; foto: Stedelijk Museum Schiedam

SCHIEDAM - Vanaf 27 januari is bij het Stedelijk Museum 'AiRich. Afrofuturistic Visions' te zien. Dat is de eerste solotentoonstelling van kunstenaar AiRich. Het is volgens het museum een inspirerende tijdreis langs fotoseries van 2013 tot 2023 en nieuw werk.

Stedelijk Museum Schiedam presenteert de eerste solotentoonstelling van kunstenaar AiRich. Haar werk bestaat voornamelijk uit afrofuturistische portretseries die een kleurrijke en bekrachtigende wereld en toekomst vieren vol extravagante Zwarte mensen. In de portretten, waarin AiRich ook zelf als model fungeert, benadrukt ze het belang van het herontdekken en herdefiniëren van de Zwarte identiteit. Met invloeden vanuit popcultuur, mode, muziek, science-fiction en mythologie geeft AiRich de Zwarte identiteit een futuristische en buitenaardse twist.

In haar werk wil AiRich de Afrikaanse geschiedenis en hedendaagse cultuur voortkomend uit de Zwarte identiteit samenbrengen en van hieruit op een meer holistische wijze naar de toekomst kijken. In de tentoonstelling AiRich. Afro-futuristic Visions creëert AiRich een alternatieve wereld voor de Zwarte gemeenschap. Een inspirerende tijdreis langs diverse fotoseries van 2013 tot 2023, aangevuld met nieuw werk en een ruimte vol behind the scenes, inspiratiebronnen en zelfportretten. A ten Doro, de tijd is aangebroken!

In verschillende fotoseries maak je kennis met krachtige wezens, die door hun uitdrukkingen, beschilderingen, kleding en uiterlijke kenmerken voornamelijk hun eigen schoonheidsidealen binnen de Zwarte gemeenschap vieren. Zo maakt ze in de serie Ancestry in progress I (2015) portretten van alienachtige voorouders die vanaf haar fictieve planeet ‘landen’ op aarde. Voor Amazing Grace, a tribute to the icon Grace Jones (2017) brengt AiRich samen met modestyliste Stefhanie Blokland een ode aan de dan 69-jarige Grace Jones, die als veelzijdige zwarte vrouw met haar felle persoonlijkheid, stijl en performance een grote impact maakte binnen mode en popcultuur. Voor ‘She’s one with the universe’ (2017) werkt AiRich samen met digitaal kunstenaar Dogon Krigga uit de Verenigde Staten, wat resulteert in een serie zelfportretten in de vorm van collages. Andere series zoals Mutable species (2021) en Your Mother (2023) laten buitenaardse wezens zien met beschilderde patronen en een verbeelding van een symbolische oermoeder van haar planeet.

Speciaal voor de tentoonstelling maakt AiRich ook een nieuwe serie: Den Doro (2024). Anders dan in haar eerdere reeksen, waarin ze in meer algemene zin nadenkt over de Zwarte Identiteit en afrofuturistische toekomst, onderzoekt ze met dit nieuwe werk voor het eerst haar eigen, persoonlijke Afro-Surinaamse roots. Daarbij is de traditionele koto het uitgangspunt en vertaalt ze deze Surinaamse klederdracht naar een futuristische dracht waarin ze haar mythische superwezens hult.

Naast vrij werk maakt AiRich regelmatig werk in opdracht, waarvan ook twee werken in de tentoonstelling te zien zijn. In een ‘gouden zaal’ hangt het statige portret dat ze in 2021 maakte van acteur Emmanuel Ohene Boafo als winnaar van de Louis d’Or Award. Daarnaast is het werk Bloody Gold – Hulde aan de koloniën (2021) te zien waarin ze, in opdracht van Amsterdam Museum & CBK Zuidoost, haar reactie op een origineel paneel van de Gouden Koets − dat de gruwelen van de slavernij verheerlijkt − vormgeeft in een visuele installatie.

Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112, Schiedam

Meer over Stedelijk Museum Schiedam →