Categorieën

Service

Eis tegen jonge Schiedammer: 180 dagen jeugddetentie

Eis tegen jonge Schiedammer: 180 dagen jeugddetentie
Nieuws

Eis tegen jonge Schiedammer: 180 dagen jeugddetentie

  • Redactie
  • 16-03-2023
  • Nieuws
Eis tegen jonge Schiedammer: 180 dagen jeugddetentie

SCHIEDAM - Een nu zestienjarige Schiedammer heeft volgens het Openbaar Ministerie een zeer onverkwikkelijke rol gespeeld tijdens een geweldsgolf op Schouwen-Duiveland, twee jaar geleden. De officier van justitie eist 180 dagen jeugddetentie tegen de jongen, waarvan 79 dagen voorwaardelijk.

Tegen een 17-jarige jongen uit Abbenbroek eiste het OM gisteren in de rechtbank van Middelburg een taakstraf van tachtig uur. Bij beiden gaat het voorarrest er vanaf.  

Beide jongemannen maakten deel uit van een groep jongeren die tijdens de zomer van 2021 de angst er goed injoeg onder bewoners van Zeeuwse dorpen als Scharendijke, Burgh-Haamstede en Renesse. In Scharendijke wordt aan de voet van de Brouwersdam een negentienjarige inwoner van die plaats klappen, dusdanig dat de jongen zich bij de huisartsenpost moet laten behandelen. Een evenoude inwoner van Renesse is enkele dagen later slachtoffer van de gewelddadige groep, gevolgd door een zeventienjarige Duitse vakantievierder. Die krijgt geen klappen maar moet zijn fiets afstaan. Enkele dagen later ondervinden twee vakantiegangers in Burgh-Haamstede de gevolgen van de gekte die enkele jongeren in de kop is geschoten. Twee mensen uit Breda van 21 moeten naar het ziekenhuis met botbreuken.

De daders blijken uiteindelijk te komen uit een groep jongeren afkomstig uit verschillende gemeenten, waaronder Schiedam, Vlaardingen en Rotterdam. Zeven van hen moeten zich voor de rechter verantwoorden, verdacht van poging tot doodslag, openlijke geweldpleging en diefstal in vereniging. 

Vier van de zeven waren minderjarig toen zij over de schreef gingen. Daarom vond de behandeling van de zaak in Middelburg achter gesloten deuren plaats. Als eerste waren de twee genoemde jongeren aan de beurt; zij waren veertien en zestien tijdens de zomer van 2021. Vandaag en morgen komen de anderen voor de rechter.