Categorie├źn

Service

Er wordt weer jenever gestookt in De Locomotief

Er wordt weer jenever gestookt in De Locomotief
Uit

Er wordt weer jenever gestookt in De Locomotief

  • Redactie
  • 21-01-2023
  • Uit
Er wordt weer jenever gestookt in De Locomotief

Foto: Nationaal Jenevermuseum


SCHIEDAM - Voor het eerst in jaren wordt er weer moutwijn gestookt in het Jenevermuseum, waar ooit distilleerderij De Locomotief jenever maakte.

Sinds gisteren loeien de ketels weer, de ketels die recent zijn gerestaureerd. De afgelopen tijd zijn ze 'ingestookt', want het luistert nauw. Gisteren ging stoker Rutger Vismans, ondersteund met een groepje vrijwilligers, aan het werk om rogge en gerstemout, samen met gist en water tot een beslag te maken en op te stoken tot ergens rond de zestig graden. Het gaat om honderden kilo's, die dit keer voor de gelegenheid machinaal konden worden geroerd. 

Na het afkoelen begint dan het gistingsproces, dat 'as we speak' zijn gang gaat, tot het dinsdag opnieuw wordt opgestookt. Dan ontstaat het ruwnat, met twaalf procent alcohol. Dat wordt in grote ketels weer langzaam verwarmd tot het kookpunt, het zogenaamde distilleren, en als deze alcoholdamp neerslaat ontstaat er iets wat op jenever gaat lijken. 

Dit is de oude, laat zeventiende eeuwse manier van jenever maken die het museum in ere houdt. Het valt te volgen voor ieder die wil (en een kaartje koopt). De moutwijkstokers vertellen tijdens het werk wat er gebeurt. Afspraak dus aanstaande dinsdag.