Categorieën

Service

Ergernis over het Stationsplein

Ergernis over het Stationsplein
Nieuws

Ergernis over het Stationsplein

  • Jan Sluijter
  • 19-11-2023
  • Nieuws
Ergernis over het Stationsplein

Foto: Jan Sluijter


INGEZONDEN - Zo ga je niet met de entree van de stad om, vindt Jan Sluijter. De toeristisch ondernemer en fotograaf ergert zich aan de chaos op het Stationsplein en roept op tot snelle actie.

"Het station en het plein ervoor blonken al nooit uit om hun hoogstaande architectuur en de stedenbouwkundige inrichting. Maar nu er allerlei bouwactiviteiten naast het plein - en in de toekomst hopelijk ook ertegenover plaatsvinden  is het helemaal een locatie om te mijden.

Al jaren wordt er gewerkt aa allerlei plannen, waardoor al heel lang bekend is dat je wat moet doen aan het goed leiden van alle verkeersstromen die op en rondom dat plein bestaan.

Maar niet in Schiedam. Daar laat je de bouwonderneming die het grote hoge pand pal naast het station aan het verbouwen is, helemaal vrij in het neerzetten van allerlei afzettingen. Zo dat er nu een kleine opening is overgebleven waar fietsers en voetgangers zich een weg moeten banen richting fietsenstalling en station. Taxi’s staan op stelconplaten het voetpad richting de tram in de weg. De overkant was een rommelig parkeerterrein, nu is het een omheind braakliggend terrein. Zo omheind dat daar ook geen voetpad meer is.

Er is vanuit de gemeente, NS, RET, metropoolregio of welke verantwoordelijke partij dan ook niets, maar dan ook niets ondernomen om iets aan fiets- of looproutes te doen. Er komen hier dagelijks 'slechts' 17.476 (2022) bezoekers voor de trein en 27.000 (2019) voor de metro. 

Wat betekent dat in de praktijk? Elke ochtend wurmen zich honderden fietsers door de looproute van de voetgangers richting de fietsenstallingen. De T-splitsing Singel Stationsplein is al net zo’n chaos van brommers, auto’s en taxi’s. 

In mijn optiek is het wachten op vreselijke ongelukken aldaar.

Het zal rondom het station nog wel even een chaos blijven, als ik al de ambitieuze plannen mag geloven. 

Ik spreek hierbij dan ook mijn verbazing en ongenoegen uit dat de gemeente Schiedam hier niets, maar dan ook helemaal niets heeft ondernomen om de veiligheid van de mensen te waarborgen.

Ik roep de gemeente dan ook op om zo snel mogelijk hiermee aan te vangen. Het is al te laat, want het is nu echt pikkedonker tijdens de ochtend en avondspits!"

PS. Dit artikel is aangepast na eerste plaatsing, met name waar het het aantal gebruikers van het station betreft.