Categorieën

Service

Fianchetto kampioen van RSB

Fianchetto kampioen van RSB
Sport

Fianchetto kampioen van RSB

  • Redactie
  • 25-04-2022
  • Sport
Fianchetto kampioen van RSB

SCHAKEN - Fianchetto is kampioen geworden in de Hoofdklasse van de Rotterdamse Schaakbond (RSB) na een 5-3 winst op Spijkenisse.
 
De winst was niet verzekerd. In de strijd om het kampioenschap moesten de schakers uit Tuindorp de vijfde en laatste wedstrijd van het seizoen winnen. Bij een gelijkspel (4-4) zou het team door de nummers 2 en 3 van de ranglijst zijn in te halen. Volgens teamleider Kees Sio was het extra spannend, omdat Fianchetto speelde met twee invallers, terwijl tegenstander Spijkenisse wel compleet was. "Er werd hard gestreden om de punten in stuk voor stuk interessante partijen", aldus Sio. De acht partijen eindigde twee keer gelijk, twee keer in het voordeel van Spijkenisse en vier keer in Schiedams voordeel.

Sio doet verslag: na vier belangrijke remises in de vorige vier wedstrijden smaakten Guido Blankenstein en Ben Riksen het genoegen van het zoet van de overwinning in deze belangrijke wedstrijd. Blankenstein na een kwaliteitsoffer op veld h8, en met een ‘dodelijke’ inslag op veld f2, Riksen met het opjagen van zijn tegenstander op de klok en in diens verdediging.

De partijen van Michiel van Wissen en ‘invaller’ Gert Greeuw bleven aardig in evenwicht. Van Wissen tekende halverwege de avond voor het halve punt, terwijl Greeuw in een toreneindspel met beiderzijds vier pionnen verdienstelijk een halfje scoorde.

Invaller Ad de Veld aan het derde bord had, zoals hij meldde, geen fijne partij. Hij kwam in het middenspel niet los uit de omsingeling. De stelling van Kees van Toor aan bord zes was hoopgevend, maar het ging mis toen hij zijn pion op d5 verloor.

Hans Uitenbroek en Martin Roobol wonnen. De laatste maakte de 4 – 3 in de afwikkeling van een moeilijk te doorgronden partij. In een verloren lopereindspel van gelijke kleur gaf de tegenstander van Roobol zich gewonnen. Uitenbroek was goed voor de 5-3. Hij wist een toreneindspel naar winst om te buigen. Het was allemaal niet zo eenvoudig. Daarom was hij zeer benieuwd naar wat de analyse van het eindspel zou uitwijzen.

Fianchetto won de titel door vijf wedstrijden zonder nederlaag. De uitslagen: 4 – 4 tegen Charlois Europoort 1; 5 - 3 tegen RSR Ivoren Toren 1; 4 – 4 tegen Krimpen a/d IJssel 1; 4½ - 3½ tegen Erasmus 1; 5 - 3 tegen Spijkenisse 1. Eindscore in bordpunten: 22½ - 17½. Roobol bracht er als beste Fianchetto-speler vijf daarvan binnen.