Categorieën

Service

Feline is de schaakkampioen van 'De Regenboog'

Feline is de schaakkampioen van 'De Regenboog'
Sport

Feline is de schaakkampioen van 'De Regenboog'

  • Redactie/Schiedammer Online
  • 30-06-2022
  • Sport
Feline is de schaakkampioen van 'De Regenboog'

Foto door Jan Schrijver

SCHAKEN - Feline is schaakkampioen geworden van basisschool 'De Regenboog' in Schiedam Noord. In de finale versloeg ze Jurre.

Het is voor het vijfde achtereenvolgende jaar dat Ruud Fontijn schaakles heeft gegeven aan leerlingen in groep 7 en 8 van deze basisschool. Het lesjaar werd afgesloten met een toernooi waaraan twintig leerlingen deelnamen. Na de schaakwedstrijden in de poules die vanochtend werden gehouden, werd in vier partijen in de finaleronde bepaald wie zich de nummers 1 tot en met 8 mochten gaan noemen. Aan bord 1 waren het Feline en Jurre die om de eerste plaats streden. Onder toeziend oog van schaakmeester Ruud geeft Jurre zich - nadat hij zijn situatie als kansloos heeft ingeschat - met een ferme handdruk gewonnen aan Feline (zie foto op de voorpagina).

De leerlingen van groep 7 en 8 die schaakles willen volgen, mogen dat onder schooltijd doen. In groep 7 krijgen zij dan acht lessen van een uur. Het jaar erna krijgen ze in groep 8 opnieuw acht lessen van een uur.

Ruud Fontijn geeft op nog vier scholen in Schiedam Noord schaakles. Op Het Windas gebeurt dat eveneens onder schooltijd. Op De Violier, De Klinker en IKC Kethel vinden de schaaklessen buiten schooltijd plaats. Alleen bij De Regenboog werden de schaaklessen afgesloten met een toernooi. 

"Schaakles en het schaken zijn goed voor de ontwikkeling van de hersenen van de kinderen. Ze gaan kansen en bedreigingen zien, ze leren alternatieven te overwegen en af te wegen. Bovendien helpt het schaken bij het ontwikkelen van concentratievermogen", zo noemt Ruud Fontijn enkele voordelen van het beoefenen van deze denksport. Omdat meedoen aan de lessen en het spelen van partijen belangrijker is dan winnen, was er voor elk van de twintig kinderen vandaag een prijsje: een fraai potlood met toepasselijke opdruk.